2 Ağustos’ta İstanbul Gaziosmanpaşa’da cihat çağrılı bir etkinlikten çıkan ve bölge halkı tarafından IŞİD yanlıları olduğu iddia edilen bir grup, HDP seçim bürosu ve çay ocağı yakınındaki HDP’liler de dahil olmak üzere çevredekilere silah ve satırla saldırdı, 2’si ağır olmak üzere 8 kişiyi yaraladı.

Olayla ilgili haberler ve yapılan açıklamalar kafaları karıştırırken, HDP İlçe Başkanı Yaşar Arat, olay gününü ve yaşananları Sendika.Org'a anlattı. Arat’ın olay günü, “HDP bürosuna yönelik bir saldırı değil” şeklindeki beyanı, saldırının HDP’yi hedef aldığının ve IŞİD bağlantılı bir grup tarafından gerçekleştirildiğinin yalanlanması olarak yansıtılırken, Arat'ın Sendika.Org'a aktardığı bilgiler bu algıyı yanlışlar nitelikte.

Konuyla ilgili Sendika.Org’un sorularını yanıtlayan HDP İlçe Başkanı Yaşar Arat, 2 Ağustos gecesi yaşananların HDP’ye yönelik büyük bir provokasyon olduğunu düşündüklerini belirtti. IŞİD bağlantısı iddiaları ile ilgili olarak da “Bizim doğrudan bir bilgimiz yok ama etkinliğe katılanlar içerde IŞİD propagandası yapıldığını söyledi” dedi.

Arat’ın anlatımlarına göre olay şöyle gelişti:

“O gün ilçeye dışarıdan gelen bir grup tarafından Transporter marka bir minibüsle mahalle içinde dolaşılarak futbol sahasında (HDP bürosunun karşısında) bir Kuran etkinliği yapılacağı şeklinde anons yapılarak ilçe halkı etkinliğe çağrılıyor. Bölge halkı dini hassasiyeti alan, Sünni-Şafi kesimin yoğun olarak yaşadığı bir bölge.”

“Ancak bugüne kadar hiç böyle bir etkinlik düzenlenmedi. İlk defa böyle bir etkinlik düzenleniyor. Üstelik bir haftadır da yanı başımızdaki Sultangazi’de de provokasyon yaşanıyor.”

“İki mahalle takımı maç yapsa polis gelir ama böyle bir etkinlik yapılmış ortada polis yok. Bu da provokasyon ihtimalini düşündürtüyor. Yani ‘dine, kitaba saldırı var’ diye bir provokasyona girişebilirler.”

“Önce Kuran okutuluyor. Sonra ‘birazdan peygamber çıkacak’ diyorlar, bunun üzerine kargaşa çıkıyor. İskender Evrenosoğlu imiş, adını biz de basından duyduk, perdenin arkasında, etrafından korumalar var. Onu gören olmamış zaten. Camiden de anons geliyor, ‘bu kişiler sahtekar, Allah’a, kitaba inananlar çıksın oradan’ diye. Bunun üzerine olay büyüyor. Dışarıdaki insanlar da oraya yöneliyor.”

“Ben olay başladığında başka bir mahalledeydim Geldiğimizde silah sesleri geliyordu, müdahil olma şansı yok, engel olabildiğimiz kadar engel olduk. Olaylardan sonra şiddetli yağmur başladı, kitle dağıldı.”

“Polis çok geç geldi, öncesinde hiç polis yoktu. İçerdeki katılımcıların söylemi, içerde IŞİD propagandası yapıldığı yönünde. Mahallemizde daha önce böyle bir etkinlik, olay yaşanmadı. Seçime bir hafta kala, Sultangazi karışıkken böyle bir etkinlik olması kaygı yarattı.”