Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şikayeti üzerine “Bilal Erdoğan'ın şanslı arkadaşı” ve “Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberler gerekçe gösterilerek açılan davada Gazete Duvar çevre ve kent muhabiri Hazal Ocak ve eski Cumhuriyet Gazetesi çalışanı 3 gazeteci hakkında 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istendi.

Duruşmada konuşan Ocak, “Vicdanların yaralandığını düşünüyorum” dedi.

Bilal Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, eski Cumhuriyet Gazetesi yayın koordinatörü Serkan Ozan, eski Cumhuriyet Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve eski Cumhuriyet Gazetesi internet sorumlu haber müdürü Ozan Yurtoğlu hakkında Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan Hazal Ocak'ın “Bilal Erdoğan'ın şanslı arkadaşı” ve “Arkadaş ihale zengini” başlıklı haberlerden ötürü “hakaret” suçlamasıyla dava açılması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.

Hazırlanan iddianamede özetle “haberde yer alan ifadeler, başlıklar ve ithamların müşteki açısından onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olduğu” belirtilerek gazeteciler hakkında kamu davası açılması ve ayrı ayrı cezalandırılmaları istenmişti.

İddianamede gazetecilerin ilgili maddeler gereğince 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti. Ayrıca iddianame ilgili maddelerin yanında ceza artırım maddeleri de içeriyordu.

4 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşmada, savcı gazeteciler hakkında hazırladığı mütaalayı okudu.

Mütaalada haberde kullanılan ‘arkadaşın önü böyle açılmış’, ‘rakipleri şanssız’, ‘Bilal Erdoğan’ın şanslı arkadaşı’ ve ‘Arkadaş ihale zengini’ başlıklarına atıfta bulunularak “Haberde yer alan ifadeler, başlıklar ve ithamların müşteki açısından onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte olduğundan bahisle sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde suç tamamlanana kadar mümkün olan iştirak iradesiyle hareket ederek eylemlerine uyan TCK125/2, 125/4, 43/1 maddeleri uyarında ‘zincirleme aleni hakaret’ suçundan cezalandırılmasına kamu adına mütaala olunur” denildi. Yani ilgili maddelere göre 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istendiği görülüyor.

‘VİCDANLAR YARALANDI'

Duruşmada söz alan muhabirimiz Hazal Ocak, “Mütaalayı kabul etmiyorum. Bu mütaalayla vicdanların yaralandığını düşünüyorum” dedi.

Eski Cumhuriyet Gazetesi çalışanı Serkan Ozan ise, “Hakaretin yazı içeriğinde nerede olduğunu hâlâ anlamadım” dedi.

Mahkeme mütalaaya ilişkin yazılı savunma için süre vererek duruşmayı 7 Haziran’a ertelendi