PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dün kardeşi Mehmet Öcalan ile İmralı Adası'nda gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin Diyarbakır'da yapılan açıklamaya, ilişkin gazetecilerden ilk yorumlar geldi.

Öcalan'ın mesajını DİHA'ya değerlendiren Gazeteci Celal Başlangıç, Öcalan'ın sorunun çözümü noktasında devleti taraf olarak gösterdiğini dile getirerek, şunları aktardı:

"Öcalan, AKP'nin bakanları gibi sorumsuz davranmadı. 'Ya herro ya merro' demedi. Büyük sorumluluğun devlete düştüğünü hatırlattı. Yani devlete sorumluluğunu bir kez daha hatırlattı. Bundan sonra sorumluluğu sağlamak da devlete düşüyor."

"Kayyum atarken diğer yandan da kardeşinin adaya gitmesini sağladılar" diyen Başlangıç, devletin olumlu bir adım atarken olumsuz bir adımı da beraberinde attığı için sürecin nasıl gelişeceğine bakmak gerektiğine vurgu yaptı.

AYŞE YILDIRIM: ÖCALAN'IN MESAJI ÇOK ÖNEMLİ

Gazeteci Ayşe Yıldırım da, Öcalan'ın mesajının çok önemli olduğunu kaydederek, devletin bu mesaja karşılık vermesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım, belediyelere kayyum atanmasının, yine Kuzey Suriye'de ki gelişmelerin bir bütünen göz önüne alındığında ise devletin bu tavrının sürdüreceğinin de ihtimal dahilinde olduğunu dile getirdi.

Ayrıca Mehmet Öcalan'ın açıklamalarına göre Öcalan'ın üç kişiyle çözüm projesi üzerine çalıştığını söyledi.

FATİH POLAT: 2013 AÇIKLAMASININ RUHUNA UYGUN

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da, Öcalan'ın verdiği mesajın 2013 Newroz'unda yaptığı açıklamanın ruhuna uygun ve devamı niteliğinde olan bir açıklama olduğunu ifade etti. Öcalan'ın daha önceki dönemlerde de Kürt sorunun demokratik, silahsız çözüm imkanları bakımından öneriler getirdiğini hatırlatarak, zor bir süreçten geçilen bir dönemde tekrar bu çağrısını gündemleştirmiş olduğunun altını çizdi.

Demokratik kamuoyunun çözüm için sorumluluk almaya dönük de çağrı içeren bir açıklama olduğunu dile getiren Polat, "Açlık grevi süreci de tamamlanmış oldu bu çağrı ile birlikte. Diyaloga dönük bir çağrı. Bunun gereğinin yerine getirilmesi durumunda çözümü konuşup, önümüzü açacağını düşünüyorum" diye konuştu.