Hükümetin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararname’yle DİHA, JINHA, Özgür Gündem Gazetesi, Azadiya Welat Gazetesi ve Yüksekova Haber'in de aralarında bulunduğu yayınları kapatmasına karşı Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) öncülüğünde İHD Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya kapatılan yayın temsilcileri, DİHA, JINHA, Azadiya Welat çalışanlarının yanı sıra İHD yöneticileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Kapatılan Azadiya Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen, özgür basın üzerindeki faşizan uygulamaları protesto etmek için burada olduklarını, 90’lı yıllarda tüm baskılara rağmen gazetecilikte ısrar ettiklerini, yazdıklarını vurguladı. Ölçen, “Dün yazdığımız gibi yarın da yazmaya devam edeceğiz” dedi. Yıllardır çok zor koşullarda okuyuculara gerçeği aktaran Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kapatıldığını, daha önce kapatılmasına rağmen Özgür Gündem’in ikinci kez kapatıldığını söyleyen Ölçen, böylesi bir ülkede mesleklerini yürütmeye çalıştıklarını dile getirdi. Ne olursa olsun özgür basın olarak yazmaya, ses olmaya devam edeceklerini söyleyen Ölçen, inandıkları yoldan asla geri adım atmayacaklarını ifade etti.



CANÖZER: KADIN MÜCADELESİNİ DEVİR ALIYORUZ

JINHA Muhabiri Beritan Canözer ise kapatılmaları üzerine sitelerinde yayınladıkları açıklamayı okudu. Canözer, "Ve yazıyoruz… Erkekler ne der diye düşünmeden yazıyoruz şiarıyla bugüne kadar kadınların, çocukların, ezilen ve susturulan tüm kesimlerin sesi olan JINHA, kadın gücünden korkan ve kadın düşmanı politikalarıyla tarihe geçen AKP hükümetinin OHAL süresince uyguladığı KHK ile bugün kapatıldı. Biz Gurbetelli Ersözlerin, Deniz Fıratların ve Şilan Arasların ardılları olarak, onların kadın mücadelesini bıraktıkları yerden devam ettiriyoruz” dedi.

MÜFTÜOĞLU: GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Günlerce Kürdistan’da internetin kesilip, insanların erişim hakkının engellendiğine dikkat çeken kapatılan DİHA Sorumlu Yazıişleri Müdürü Dicle Müftüoğlu, savaş başladığında ilk saldırılar özgür basına yapıldığını ve bu saldırının nedeninin gerçeklerin karanlıkta bırakılması niyeti olduğunu söyledi. Yaptığı haberlerle gerçeklerden asla taviz vermeyen DİHA’nın bundan sonra da gerçekleri yazmaya devam edeceğini duyuran Müftüoğlu, tüm zorluklara rağmen geri adım atmadıklarını ifade etti.

BOLTAN: ÖZGÜR BASIN GERİ ADIM ATMAYACAK

Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eşbaşkanı Hakkı Boltan ise Cumhuriyetin kuruluşunun ilk gününden bu yana Kürtlere bakışın değişmediğini söyledi. Boltan, “Apê Musa’dan, Gurbetelli Ersöz’den direniş bize miras kaldı. Bu mirasa sahip çıkacağız. Rohat Aktaş da bunun son örneğidir. Cizre’de bodrumlarda insanlar diri diri yakılırken, o gözün kırpmadan bize olan biteni aktardı. Özgür basın her zaman olduğu gibi bugün de geri adım atmayacak” dedi.

BİLİCİ: TARİHTEN DERS ALMADIKLARI ORTADA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şube Başkanı Raci Bilici de devletin böylesi bir saldırıyla gerçeği engellemeye çalıştığını söyledi. Bilici, “İHD olarak bu yaşananları sert bir şekilde kınıyoruz. Ve biz özgür basınının yanında yer alacağız. Bu kararı kınıyorum. Tarihten ders almadıkları gibi bugün de almadıklarını görüyoruz. Ama geçmiş olsun demeyeceğiz, başarılar diliyorum. Biz kazanana dek mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Açıklama gazetecilerin “Özgür basın susturulamaz” sloganı ve alkışlarla sona erdi.  (Kaynak: ANF)