Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amaçlı düzenlenen ‘Nöbetçi Yayın Yönetmeni’ kampanyasına katılan gazeteci yazar Celal Başlangıç hakim karşısına çıktı.

Başlangıç, “Özgür Gündem gazetesinde basın ve ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunduğumuz için yargılanıyoruz” dedi.

Bugünkü duruşmada İnan Kızılkaya ve Ömer Ağın da yargılanıyor.

Bu sabah başlayan yargılama öncesi Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen gazeteci, aydın ve okurlar gazetecileri yalnız bırakmadı.

Duruşma öncesi konuşan Evrensel gazetesi yazarı Fehim Işık, “Yine Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma için buradayız. 3 arkadaşımız burada olacak İnan Kızılkaya, Ömer Ağın ve Celal Başlangıç” dedi.

Celal Başlangıç da yaptığı açıklamada, “Özgür Gündem gazetesinde basın ve ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunduğumuz için yargılanıyoruz. Ayrıca Kürdün hakkını savunduğumuz için yargılanıyoruz. Bu tavrın ne kadar doğru olduğunu anlayabiliyoruz şu an. Özgür Gündem gazetesinin kapısına kilit vurulmuş, Özgür TV, Azadi TV, Zarok TV kanalarının kapılarına mühür vurulmuş. Bu da Türkiye’nin basın durumunu ortaya koyuyor. Tüm bunlar başarıya ulaşmış bir darbenin sonucudur” dedi.

İnan Kızılkaya’nın mahkeme getirilmesinin ardından kimlik kontrolleri yapılarak duruşmaya geçildi.

İlk olarak İnan Kızılkaya hakkında hazırlanan iddianame okundu.

‘Suçlu ve suçluyu övmek iddiasıyla suçlanan Kızılkaya savunmasında, “16 Ağustos günü ağır silahlarla donatılmış Özgür Gündem’e baskın yapıldı. Küfür ve hakaretlerle ellerimiz ters kelepçelendi. Bizi minibüse bindirdiler. Hakaret ettiler ve ‘sizi Musa Anter gibi öldüreceğiz’ dediler. Ağır tecrit ortamında yaşıyoruz. Çıplak aramaya maruz kaldık buna itiraz ettim. Bize getirilen kitaplar verilmiyor. Bir gazeteci olarak, Cumhuriyet, Evrensel, Birgün gazetesi bize verilmiyor. Sınırlı avukat görüşü yapılıyor. Savunmamı hazırlamak için süre talep ediyorum” dedi.

’41 YILLIK GAZETECİYİM’

Celal Başlangıç da savunmasında, “Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri zaten basın özgürlüğü açısından sorunlu idi. Siyasi bir yargılama bu. 41 yıllık gazeteciyim şu ana kadar sekiz kitabımdan dördü Kürt sorunuyla ilgili. Bekaa’ya gittim röportaj yaptım ama hakkımda tek soruşturma açılmamıştı” dedi.

Başlangıç sözlerine şöyle devam etti, “30 yılda yazdığım kitaplarımda katıldığım bütün TV yayınlarından bir tek soruşturma açıldı ona da beraat verildi. Sadece bir gün Özgür Gündem gazetesinde nöbetçi genel yayın yönetmenliği yaptığım için bütün suçlamalara maruz kaldım. Özgür Gündem gazetesine mesleki dayanışma için gittim. Cumhuriyet gazetesine de dayanışma için gittim. Bunları yaparak propaganda mı yapmış oluyorum? Gazetecilik suç değildir. Hakkımda hazırlanmış suçlamaları kabul etmiyorum.”

Mahkeme Başlangıç’a ‘savunma için süre isteyip istemediğini’ sordu. Başlangıç da, ‘İstemiyorum’ şeklinde yanıt verdi.

Dava 24 Kasım tarihine saat 10.00’a ertelendi.

Kızılkaya jandarma eşliğinde götürülürken, ‘Tecrit devam ediyor’ şeklinde seslendi.

(Kaynak: Gazete Duvar)