Basın meslek örgütleri, 212 sayısı Basın İş Kanunu'nun kabul edilmesinin yıl dönümü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle açıklama yaptı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) açıklamalarında ortak fikir "gazetecilik mesleğinin koşullarının her geçen gün zorlaşması, hapis gazetecilerin salıverilmesi  ve Terörle Mücadele yasası başta olmak üzere hukuki düzenlemelerin bir an yapılması" yönünde oldu.

TGC: MESLEĞİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ZORLAŞTI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) "Gazetecilerin çalışma koşullarının yanı sıra, ifade özgürlüğü düzeyinin de her yıl biraz daha geriye gittiğini" ifade etti.

Gazetecilerin çalışma koşullarının giderek zorlaştığını belirten TGC'nin açıklaması şöyle:

"Bilimsel olmayan gerekçelerle yıpranma payının da kaldırılmış olması gazetecilik mesleğinin sürdürebilirliğini daha da zorlaştırmıştır."

"Gazetecilik faaliyetlerinin özellikle Terörle Mücadele Yasası'nın son dönemdeki yorumlarla 'Terör Suçu' kapsamında değerlendirilmesi, demokratik ülkelerde benzerine rastlanmayan bir durumunda yaşanmasına yol açmıştır."

"İfade özgürlüğü konusundaki eksiklikler giderilmezken, Türkiye'nin hapisteki gazeteci sayısı yönünden dünyada ilk sırayı alması da bu yılki anmanın en üzücü yanını oluşturmaktadır."

Uzun tutukluluk sürelerinin cezaya dönüştüğünü belirten TGC, eksikliklerin giderilmesi için TBMM'yi göreve çağırdı.

ÇGD: AKP İKTİDARI SANSÜR DÖNEMİDİR

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ise yaptığı açıklamada "Bu koşullarda kutlayacak günümüz yok" dedi.

AKP iktidarınının 10 yıllık dönemini gazeteci ve yazarlar için sansürlü bir dönemin adı olduğunu belirten ÇGD şunları ifade etti:

"Olağanüstü hal ve darbe dönemlerinde yürürlüğe konulan Terörle Mücadele Yasası ülkemizde  hala yürürlüktedir. Bu yasa nedeniyle en sıradan eleştiri, yorum ve haberler bile bu yasa nedeniyle gazetecilerin, yazarların tutuklanmasına, ağır cezalar almalarına neden olmaktadır.

"Darbe dönemlerinin "Özel Yetkili" mahkemeleri, bugün de ismi değiştirilerek yaşatılmaya devam etmektedir. Türkiye'de ne yazık ki, Başbakan gazetecileri bir savcı gibi açıktan suçlamakta, işten atılmaları için talimatlar verebilmektedir."

"Ülkemizde medya kurumlarının ezici çoğunluğu artık iktidarın denetimine sokulmuştur. Ülkemizde hala kitaplar  ve gazetelerin dergilerin yayını yasaklanmaktadır."

"İktidarın yanında olmayı, özgür gazeteciliğe tercih eden gazetecilere de bir mesajımız var. Sizleri de, haksızlığa uğrayan, mesleklerinden ve ailelerinden uzaklaştırılan cezaevlerindeki arkadaşlarımıza;

işten atılan, güvencesiz çalıştırılan meslektaşlarımıza sahip çıkmaya, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmaya çağırıyoruz."

"Ülke, fikir özgürlüğünün, emeğin ve gerçek demokrasinin büyük baskılar altında kaldığı günlerden geçiyor.  ÇGD'nin bu koşullarda kutlayacak günü yoktur; mücadele azmi ve çağrısı vardır."

GÖP: SİLİVRİ'DE PANEL

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) da 10 Ocak sebebiyle Silivri'deki çadırlarda "Çalışan Gazetecilerin Sorunları ve İfade Özgürlüğü" konulu bir panel düzenleyecek. Panelde, Türkiye'de ifade özgürlüğü alanında yaşanan sorunlar ve gazetecilerin çalışma koşullarındaki gerileme ile çözüm önerileri ele alınacak. Katılımcılar, panel sonrasında, Ergenekon davasında tutuklu ve tutuksuz olarak yargılanan gazetecilerin yarınki duruşmasını da izleyecek. (bianet)