Diyarbakır’da 17 Şubat'ta gözaltına alındığı sırada polislerce darp edildikten sonra tutuklanan gazeteci Hayati Yıldız hakkında "Örgüte üye olmak", " Ateşli silahlar yasasına muhalefet" etmek suçundan 6 yıldan 21 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Yıldız, avukatları ve yakınları katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada, Yıldız Kürtçe savunma yaptı. Yıldız, yaptığı haberler nedeniyle kendisini ölümle tehdit eden kişilerden korunmak amacıyla silah aldığını ancak kullanmadığını söyledi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre kendisini gözaltına alan polisler tarafından feci şekilde darp edildiğini, polislerin kendisini infaz etmekle tehdit ettiğini belirten Yıldız, üzerine atılı suçlamaları reddederek tahliyesini talep etti. Mahkeme başkanın çapraz sorgu sırasında sorulara Kürtçe cevap veren Yıldız'a "Türkçe konuşsan daha iyi anlaşacağız" demesi dikkat çekti.

İHBAR YAKALAMADAN SONRA YAPILMIŞ!

Ardından söz alan Yıldız'ın avukatları, müvekkilinin polis takibinde olduğunu ve yapılan asılsız bir ihbar nedeniyle gözaltına alındığını belirterek, ihbarın yakalama işlemi yapıldıktan sonra yapıldığına dikkat çekti. Müvekkili hakkında iddiaların asılsız ve hukuki delil olmaktan uzak olduğunu ifade eden avukatlar, 7 ay aydır kurmaca bir ihbar nedeniyle tutuklu yargılanan müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Duruşma savcısı, tutukluluğa ilişkin verdiği mütalaasında Yıldız'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Yıldız'ın adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar vererek, davayı eksiklerin tamamlanması için Kasım ayına erteledi.

NE OLMUŞTU?

Gözaltına alındığı sırada polislerce darp edilen Yıldız’ın sağ elmacık kemiğinde çatlak, yüzündeki şişlik ve gözlerindeki morluk meydana gelmişti. Yıldız’ın gördüğü şiddet, gözaltı sırasında çekilen fotoğrafına da yansımıştı. Aynı zamanda kronik bir hastalığı da bulunan Yıldız’ın, hastaneye sevk edilmesi yerine, emniyete doktor getirilerek tedavi edilmişti. Yıldız'ın avukatları işkenceyi yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Yıldız 12 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanmıştı.