20 yıl sürgünde yaşadıktan sonra geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye’ye dönen gazeteci-yazar Günay Aslan, 7 Haziran seçimlerinde HDP’den aday adayı olduğunu resmi Facebook sayfasından duyurdu.

Aslan, 23 Şubat Pazartesi günü adaylığa müracaat edecek ve adaylığını da Van'dan koyacak.

Aslan, müracaatının ardından aynı gün bir de basın toplantısı düzenleneceği bilgisine verildi. 

GÜNAY ASLAN KİMDİR?

1960 yılında Van'da doğdu. Kürt yazar, gazeteci ve şair. Cumhuriyet, Hürriyet, Gündem ve Özgür Politika gazetelerinde görev yaptı. Sokak Dergisi Doğu ve Güneydoğu Anadolu temsilciliğini yaptı. Aynı yıl Halk Gerçeği ve Yeni Halk Gerçeği dergilerinde yayın koordinatörü olarak görev yaptı. 1991 yılında haftalık Yeni Ülke gazetesinin yayın yönetmeni oldu. 1991 sonundan 1993 Ekim ayına kadar serbest gazeteci olarak çalıştı. Bu süre içinde özellikle Avrupa’daki görsel ve yazılı basına Kürt sorununa ilişkin gelişmeleri aktardı. 33 Kurşun/ Yas Tutan Tarih adlı kitabından ötürü 1993 yılında tutuklandı. İki yıl tutuklu kaldıktan sonra, 1995 yılında serbest bırakıldı. Aynı yıl, hakkında daha önce açılmış olan davaların ağır hapis cezalarıyla sonuçlanması nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kaldı. 1995 Eylül ayından 1999 Ocak ayına kadar MED TV’de haber müdürü, moderatör ve program yapımcısı olarak çalıştı. Aynı yıl aktif gazeteciliğe son verip yazı çalışmalarına ağırlık verdi.

Halen Almanya’nın Köln kentinde politik göçmen olarak yaşamını sürdüren Aslan’ın yayımlanmış dokuz kitabı bulunmakta. Özgür Politika köşe yazarlığı yapıyor.