BirGün gazetesinin TÜRGEV fezlekesine dayanarak hazırladığı ‘Ceplerine duble yol yapmışlar’ başlıklı haber nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan adına açılan davada yargılanan gazetenin yazıişleri müdürü Barış İnce,  yargılanmasına İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

3 Mart’ta “Ceplerine duble yol yapmışlar” başlığıyla gündeme getiren gazeteci, oğul ve baba Erdoğan ile Abdülhamit Çay ve Cengiz Aktürk'ün şikayetçiyle yargılanıyor.

bianet'te yer alan habere göre gazeteci, ilk duruşmada “gizliliği ihlal” ve “hakaret” suçlamalarına yanıt verirken yetkilileri rüşvet almak, destekçilerine imkanlar tanımak ve medyaya müdahale etmekle eleştirmeye devam etmişti.

Duruşma savcısı ise mütalaasında “yargılamaya konu olan haber içeriği daha önce Twitter'dan yayınlanarak aleniyete kavuştuğu, yeni bir haber olmadığı dolayısıyla gizlilik ihlali suçunun unsurlarının oluşmadığı” yönünde görüş bildirdi ve bu iddiadan beraat kararı verilmesini istemişti. Yargılamaya 26 Şubat 2015’te devam edilecek.

"HIRSIZ TAYYİP" AKROSTİŞİ İÇİN DE SORUŞTURMA


İnce, dava henüz soruşturma aşamasındayken verdiği savunmanın metninde “Hırsız Tayyip” akrostişi (Cümle başlarındaki harflerle yeni anlam oluşturma) oluşturduğu gerekçesiyle de savcılığa ifade verdi. Dava açılıp açılmayacağı gelecek günlerde belli olacak.

ERDOĞAN AİLESİ’NDEN BİR İKİNCİ DAVA

Aynı mahkeme, haberciyi 5 Haziran’da çıkan “Örgüt de belli, lideri de” başlıklı haberiyle yine Erdoğan Ailesi’ne hakaret ettiği iddiasıyla da yargılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kızı Esra Albayrak, diğer kızı Sümeyye Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, damadı Berat Albayrak’ın müşteki olduğu dava, “Kamu görevlisine ve birden fazla kişiye hakaret” iddiasıyla ve Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca açılmıştı.

Suça gerekçe yapılan haberde yolsuzluk fezlekeleri kaynak gösterilerek yolsuzluk piramidinin tepesinde dönemin Başbakanı olarak Erdoğan’ın yer aldığı iddia ediliyordu.

20 Kasım’da görülen duruşmada gazetecinin avukatı Ali Deniz Ceylan, BirGün gazetesi eski yazarı Erbil Tuşalp'in ifade özgürlüğünün ihlal edilmesi nedeniyle Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum ettirdiği 21 Şubat 2012 tarihli karar ile Avrupa'daki diğer emsal kararları örnek göstermişti. Bu dava da 12 Şubat 2015’te sürecek