Türkiyenin küçük ilçelerinden birisi Kars iline bağlı eski adı Cilavuz olan Susuz’daki bir sıkıntıdan bahsedeceğim. Önce ilçenin neden eski adını anarak başladığımı belirtmem gerekiyor.

Cilavuzu bilen bilir, bilmeyene kısaca anlatayım; Bu ilçeyi önemli kılan ülkemizde kurulan 21 Köy Enstitüsünden birisine ev sahipliği yapmasından gelir. Eğitimi ile hala anılan, tartışılan Köy Enstitüleri sadece bir öğretim kurumu değildi. Bir yaşam biçimiydi desek abartmış olmayız. Sadece öğretmen yetiştirmiyordu bu okullar. Eğitim ile üretimin bir arada olduğu bu kurumlar sayesinde bulundukları köylerde örnek olduğu bir gerçektir. Köy Enstitüsü sayesinde bu şirin belde kendisinden kat kat büyük yerleşim yerlerinden çok önce elektriğe dolayısıyla sinemayla tanışmıştı.

Enstitü yıllarında köy olan ilçede, içinden akan dereye öğrenci ve öğretmenlerin yaptığı elektrik santrali sayesinde gaz lambası “tarih” olmuştu. Sonraları Köy Enstitüleri de “tarih” oldu. Yetmedi elektrik kurumu da aynı akıbeti yaşadı. Elektrik dağıtım ülkenin her yerinde özelleşti. Bugün artık Cilavuzda gaz lambaları yok ama her evde mum bulunur. Keza elektrikler zamanlı zamansız kesilir. Sabahın dördü beşi kesilen elektrikler sabahın yedi buçuk, sekizinde gelir. Yetmedi her an kısa aralıklarla elektriğiniz kesilebilir. Olmadı akşamın sekizi onu pat diye elektrikler kesildi. Mum ışığında elektriklerin gelmesi beklenir.

Cilavuzda fırıncı olan Recep Ünyılmaz, ”bir aydır sıklaşan elektrik kesintileri canımızdan usandırdı bizi. Makinede bekleyen hamur çöp oluyor. Sadece fırıncı esnafı değil tüm esnaf bu sorunu yaşıyor. ”

Market sahibi Gürbüz Zariç, ”Sabahın beşinde işyerinde oluyorum ama gelen müşteri geri gitmesin diye komşu bakkalda ürünü klasik teraziyle tartıp veriyorum, ürünlerin fiyatlarını okutamadığım için fiyat listesi yapmak zorunda kaldık. Elektrik olmayınca yazar kasamız çalışmıyor. Yaz ayı buzdolaplarındaki dondurmalar eriyor, zehirlenme olur korkusundan tavuk satamaz olduk. ”

Çay Evi işletmesi olan Murat Kandil ise, ”ocağımız elektrikli olmasına rağmen tüp almak durumunda kaldık. Sabah sabah müşteriye su ısınmadı çay yok diyecek değiliz. Asıl sorunun birisi de Aras Elektrik Dağıtım Şirketinin ilçeden bir başka ilçe olan Arpaçay’a taşınmasıdır. Bu iki ilçe arasında toplu ulaşım olanağı yok, önce Kars’a oradan da Arpaçay’a gitmek gerekiyor. Sıkıntımız çok ama yaklaşık beş yıldır muhatap bile bulamıyoruz. ”

Son bir buçuk yılda Kars'ta 54. 000 hanenin elektrik faturaları "zamanında ödenmediği için" kesilmiş. Fatura zamanında ödenmedi kes elektriği, açma kapama ücretini al. Vatandaşa duyuru bile yapmadan elektriği kes. Dağıtım şirketinin keyfiliği ya da umursamazlığı halkı canından bezdirdi. Gaz lambası kalmadı ama mumsuz olmuyor.