Anayasa Mahkemesi (AYM) polisin biber gazı kullanımına ilişkin önemli bir karar verdi. AYM, Diyarbakır'daki bir eylemde polisin attığı gaz bombasıyla gözünden yaralanan Hüseyin Caruş'a 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Hüseyin Caruş, Diyarbakır'da 25 Haziran 2011'de gerçekleştirilen bir yürüyüşe katılmış ve polisin yürüyüşe saldırısında gaz bombasıyla gözünden yaralanmıştı.

Gözüne gelen gaz kapsülüyle görme işlevini yitirdiğini belirten Caruş, Diyarbakır Başsavcılığı'na başvurdu. Savcılıktan ise, olayın faillerinin tespiti için daimi arama kararı yazıldığı ve soruşturmanın faili meçhul olarak devam edeceği yanıtını aldı.

Bunun üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne başvuran Caruş, olayın savcılık tarafından etkili bir soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle faili meçhul kaldığını belirterek, tazminat talebinde bulundu.

Başvuruyu karara bağlayan Yüksek Mahkemesi, Anayasa'nın 17. maddesi kapsamındaki etkili soruşturma yükümlülüğün ihlal edildiğine hükmetti. Caruş'a 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verdi.