Azınlık cemaatlerinin temsilcileri, baskı gördüklerine dair haberler üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, “Özgürce yaşamakta ve geleneklerimize göre ibadetlerimizi özgürce yerine getirmekteyiz. Baskı olduğunu iddia eden ve/veya ima eden beyanlar tamamen asılsızdır ve maksadını aşmaktadır” denildi. Cemaatlerin açıklamasına HDP Diyarbakır Milletvekili Garo paylan sosyla medya üzerinden tepki göstererek, "Bu bildirinin kendisi bile özgür olmadığımızın ispatı" dedi.

Azınlık temsilcilerinin temsilcileri, ortak yazılı açıklama yaptı. Azınlıkların dini inançları konusunda baskı gördüğü yönündeki açıklama ve haberlere tepki gösterilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde asırlardan beri yerleşik farklı din ve inanç mensubu kadim toplumların dini temsilcileri ve vakıf yöneticileri olarak inancımızı özgürce yaşamakta ve geleneklerimize göre ibadetlerimizi özgürce yerine getirmekteyiz. Baskı olduğunu iddia eden ve/veya ima eden beyanlar tamamen asılsızdır ve maksadını aşmaktadır.”

Daha önce yaşanan sıkıntıların çözüldüğü belirtilen açıklamada, “Geliştirilmesini arzu ettiğimiz konular hakkında ise karşılıklı iyi niyet ve çözüm iradesi ile devletimiz kurumları ile devamlı istişare etmekteyiz” denildi.

Açıklamaya Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve Süryani Kadim Cemaati Patrik Vekili Mor Filüksinos Yusuf Çetin’in aralarında bulunduğu çok sayıda isim imza attı.

GARO PAYLAN'DAN TEPKİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan cemaatlerin 'özgürüz' açıklamasına tepki gösterdi. Paylan Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Patriğimizi seçtirmiyorlar Ruhban okulunu açtırmıyorlar Kilise vakfı seçimlerini yaptırmıyorlar Cemaatlerimizi tarumar eden suçlarla yüzleşmiyorlar Kalan bir avuç cemaat mensubu güvercin tedirginliğinde Ama “özgür yaşıyoruz” Bu bildirinin kendisi bile özgür olmadığımızın ispatı!"