Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 10 Şubat'ta Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesine düzenlenen harekatta, PKK'nin alıkoyduğu asker, polis ve MİT mensubu 13 kişi hayatını kaybetti.

Hayatını kaybedenlerden Mardin Mazıdağı nüfusuna kayıtlı olan polis memuru Vedat Kaya'nın, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ihraç edildiği ortaya çıktı. 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 2015 yılından bu yana PKK'nin elinde olan Kaya'nın 26 Nisan 2017'de önce görevden uzaklaştırıldığı, 8 Temmuz 2018'de ise Resmi Gazetede yayınlanan 701 Nolu Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edildiği ortaya çıktı.

Öte yandan Kaya’nın ailesi, uzun bir süre İçişleri Bakanlığı’nın teşvikiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binası önünde oturtulan aileler arasında yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nin Gara alanına başlattığı hava destekli askeri harekat devam ederken, operasyonun ikinci gününde HPG’den yapılan yazılı açıklamada, “havadan yapılan bombardımanlarda savaş esirlerinin tutulduğu bir kampın vurulduğu” bilgisi paylaşıldı.

Bu konudaki bilgilerin daha sonra paylaşılacağı kaydedilen açıklama, PKK tarafından alıkonulan MİT mensubu, polis ve askerlerin ailelerini korkuttu. Bunun ardından açıklama yapan aileler “Devlet askerinin ya da polisinin olduğu yeri bombalar mı?” diye sormuştu. Aileler, çocuklarının can güvenliğinden endişe duyduklarını belirtmiş ve harekatın durdurulmasını istemişlerdi.

Bu çağrılar sonrası harekatla ilgili açıklama yapan Hulusi Akar bir mağarada alıkonulan 13 Türkiye vatandaşının cenazelerine ulaşıldığını açıkladı.