Afrika'nın Gambiya ve Tanzanya ülkelerinde küçük yaşta evlilikler yasaklandı.

Küçük yaşta evliliklerin yoğun yaşandığı ülkelerde, yasağın ihlal edenler hakkında hapis cezası uygulanacağı belirtildi.

Gambiya'da Ramazan Bayramı kutlamaları sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, küçük yaşta kız çocuklarıyla evlenen kişilerin 20 yıla kadar hapis cezasıyla çarptırılacağını açıkladı.

Jammeh, bu evlilikleri onaylayan ebeveynlere ve imamlarında hapis cezası alabileceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Jammeh, yaptığı açıklamada "Ciddi olup olmadığımı merak ediyorsanız, yarın bir evlenin de görün" dedi.

Jammeh 2015 yılının Aralık ayında da kadın sünnetini artık İslam'da ve modern toplumda yeri olmadığı için yasaklamıştı. Yasağı ihlal edenlerin 3 yıla kadar hapis cezası alacaklarını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) rakamlarına göre, Gambiya'da kız çocuklarının yüzde 46'sı 18 yaş altında evlendiriliyor. Nüfusun ağırlıkla Müslüman olduğu Gambiya'da kadınların üçte ikisi sünnet edilmişti.

Tanzanya'da da Yüksek Mahkeme, 18 yaş altı evlilikleri yasa dışı ilan etti. Ülkedeki eski yasalara göre 14 yaşından büyük çocuklar ailelerinin rızasıyla evlenebiliyordu. Ülkedeki kız çocuklarının ise yüzde 37'si 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor.

(Kaynak: ETHA)