HDP Gençlik Merkezi ve HDP Kadın Meclisi tarafından 2017 yılında Diyarbakır'daki Newroz kutlamasında polisin miting alanında katlettiği Kemal Kurkut'un anısına düzenlenen "Kemal Kurkut Futbol Turnuvası"na soruşturma açıldı.

Çanakkale merkeze bağlı Kepez beldesinde, Kepez Spor Kulübü'nün işlettiği halı sahada 10 Ağustos Çarşamba günü düzenlenen turnuvayla ilgili Çanakkale Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı dosya üzerinden açılan savcılık soruşturması kapsamında 4 kişi emniyette ifade verdi.

HALAY TÜRKÜSÜNDE PKK PROPAGANDASI İDDİASI 

Duvar'dan Seçkin Sağlam'ın haberine göre, HDP Diyarbakır Milletvekili ve Gençlik Meclisi Sözcüsü Dersim Dağ’ın da katıldığı etkinlikle ilgili olarak açılan soruşturmada, söz konusu turnuva sonrasında halay çekildiği, çekilen halayda söylenen "Biji Şere Me Bagoke" isimli türkünün PKK propagandası olduğu öne sürüldü. Soruşturma açılan 4 kişiye etkinlikteki halay görüntüleri izletildi ve terör örgütü propagandası yaptıkları iddia edildi.

DENİZ GEZMİŞ PAYLAŞIMI SORUSU 

Soruşturma kapsamında, ayrıca geçen yıla ve geçtiğimiz aylara ilişkin de bazı paylaşımların sorulduğu öğrenildi. Emniyetteki ifade işlemleri sırasında, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) Kobanê hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı için bir sosyal paylaşım sitesinde yapılan "Kobane 21’inci yüzyılın Stalingrad’ı ve ezilen halkların umut ışığıdır" paylaşımı da soruldu.

31 Mart tarihindeki Kızıldere paylaşımı ve 6 Mayıs’taki Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının paylaşımı da soruşturma dosyasında yer aldı. Dosyada, THKO ve THKPC 'terör örgütü' olarak nitelendirilerek, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Mahir Çayan’ın bu örgütlerin liderleri olduğu belirtildi.

NE OLMUŞTU?

10 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen turnuvanın ardından AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ile AK Parti Kepez Belde Başkanlığı başta olmak üzere, çok sayıda açıklama ile etkinliğe tepki gösterilmişti. Zafer Partisi’nin de dahil olduğu açıklamaların ardından Kepez Spor Kulübü Başkanı Ahmet Rasim Başak ve Kepez Spor Altyapı Sorumlusu Onur Topsoy istifa etti. İstifa açıklamasında ise, “HDP Gençlik Merkezi tarafından Kemal Kurkut Futbol Turnuvası düzenlenmiştir. Kepez Spor'un işlettiği halı sahada düzenlenen bu turnuvadan Kepez Spor Başkanı ve yönetimi olarak bilgimiz, alakamız ve iznimiz asla olmamıştır. Kamuoyunda tartışıldığı gibi bizim de milli duygularımızı zedeleyen bir davranıştır. Bu yüzden Kepez Spor'daki görevlerimizden istifa ediyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.