Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında sunucu Ahmet Hakan’ın Azerbaycan’ın asker talep etmesi durumunda Türkiye’nin bu talebi karşılayıp karşılamayacağı sorusuna yanıt verdi.

“Cumhurbaşkanımız bunu ilk günden açık bir şekilde ifade etti. Azerbaycan ve Türkiye arasında askeri anlaşmalar mevcuttur zaten” ifadesini kullanan Oktay, “Askeri işbirliği anlaşmaları mevcuttur. Eğer ki beklemediğimiz bir gelişme yaşanırsa Ermenistan tarafından ve böyle bir davet gelirse Türkiye tereddüt etmez, Cumhurbaşkanımız hiç tereddüt etmez” dedi.

Oktay’ın cevap verdiği sorulardan bazıları şöyle:

TBMM'de plan bütçe komisyonunda bütçeyi sundunuz. Önünüzde bir maraton var, ne kadar sürer bu maraton?

Genel Kurul tarihi netleşmemiş olmakla birlikte 1-1,5 aylık bir süre görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı sisteminin 3. bütçesi bu. Yeni sistemle alakalı da yeni teamüller oluşmaya başlamış oldu. Yeni bütçeyi de bugün sunduk, hayırlı olsun. Eski sistemle fark burada, yeni sistemde bütçenin sahibi Cumhurbaşkanı'dır. Eski sistemde Başbakanlıktı. Strateji Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, öngörüleriyle bütçe onun başkanlığında nihai hale getirilir ve Meclis'e teklif edilir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra birtakım aksaklıkların giderilmesi için bir çalışma başlattınız. O çalışma tamamlandı. Sistem aksaklıkları giderilmiş olarak devam ediyor diyebilir misiniz?

Bundan önceki sisteme baktığımızda Cumhuriyet'in kuruluşuyla başlayan bir sistem değişikliği. Neredeyse 100 yıla yakın bir sürede bir sistemin olgunlaşması. Mükemmel sistem yoktur. Her sistem gelişmeye muhtaçtır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi niye ortaya çıkmıştı? Çift başlılıktan, kararların hızlı alınamamasından, esnek olunamamasın, hantallıktan ve içinde bulunduğumuz şartları, Covid'i düşünün.

Eski sistemde devam edecek olsaydık bugün konuşacağımız konular farklı olurdu. Yeni sistemle çok hızlı ve esnek karar alınıyor. Eski sisteme baktığınızda kurul, Bakanlar Kurulu, Meclis, Cumhurbaşkanı derken fırsatı kaçırmış oluyordunuz.

Yeni sistemde saatlerce bunları yapabilecek durumdasınız. Bu anlamda baktığımızda yeni sistem fonksiyonunu muhteşem şekilde icra etmekte.

Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Azerbaycan ve dünyanın diğer bölgelerindeki gelişmelere bakıldığında ne dediğimi çok iyi anlarsınız.Covid salgını da buna çok net bir örnek oldu. Yeni sistemden sonraki ekonomik saldırıyı hatırlayın. 2019 sonuna kadar çok hızlı toparlandık.

Yeni sistemin getirdiği dinamizm. Ama eksiklikleri olmayacak mı? Mutlaka olacak. İlk defa Türkiye vesayetlerden uzak, Meclisi'nin ve kendi vatandaşının halk oylamasında onayladığı bir sistemde yani sivil iradeyle sistem değişikliğine gidiyor.

Sorunlar için bugün de çalışıyoruz. Bu sorunların nasıl giderileceğini konuşuyoruz. Sonuçları bulduk, çözümleri üretiyoruz. Bu dinamik bir süreç olduğu için 50 yıl sonra da, 100 yıl sonra da devam edecek.

İki yıl sonra mükemmel bir yapı var dediğimizde ülke olarak kendi önümüz kapatmış oluyoruz.