Financial Times, ''Kürdistan doğrudan petrol ihracına başlıyor'' dediği haber başlığında, tankerlerle Türkiye'nin Ceyhan limanına götürülecek ham petrolün büyük miktarda olmasa da, yarı özerk Kürt bölgesinin Irak'ta merkezi hükümet karşısında ekonomik bağımsızlığını vurgulaması açısından önemli bir adım olduğunu yazıyor.

Gazete, bölgesel Kürt hükümeti ile anlaşmaya varan Genel Enerji şirketi yöneticisi Mehmet Sepil ile bir mülakata da yer veriyor.

Sepil, Genel Enerji'nin işlettiği Federel Kürdistan'daki Tak Tak sahasından çıkartılan ham petrolün önümüzdeki 6 ila 8 hafta içerisinde günde 20 bin varile varacak biçimde Ceyhan'a nakledilebileceğini söylüyor.

Financial Times, Irak Kürt yönetiminin bundan önce de Türkiye'ye petrol naklettiğini, ancak yeni anlaşmanın daha farklı bir ticaret ilişkisine kapı açtığını vurguluyor.

Geçen yıl Iraklı Kürtlerin Ankara ile vardığı takas anlaşması uyarınca, kendi petrolünü Türkiye'ye veren Kürt yönetimi, karşılığında rafineri ürünleri alıyor.

Financial Times, bu sefer ise Genel Enerji ve ortaklarının Tak Tak'ta çıkarıp sahibi oldukları ham petrolü doğrudan Ceyhan üzerinden uluslararası pazarlara ulaştıracağını kaydediyor.

Gazete, bu yeni adımın Irak'ın kuzeyindeki petrolün kontrolü ve gelirinin paylaşımı konusunda Bağdat'taki merkezi hükümet ile bölgesel Kürt yönetimi arasında zaten varolan gerilimi daha da tırmandırabileceğini yazıyor. (bbc)