Fransa'da enflasyon nedeniyle yüzde 10 zam ve işten atmaların durdurulmasını talep eden petrol işçilerinin grevine yönelik hükümet baskısı tepkiyle karşılandı. Sendikalar, hükümetin tutumuna karşı genel grev çağrısı yaptı.

İşçilerin yarın iş bırakması bekleniyor.

Fransa’da TotalEnergies şirketine ait 6 rafinerinin 3’ünde ve ExxonMobil’e ait 2 rafineride çalışanlar greve gitmişti.

Emmanuel Macron Hükümeti ise 2022’de kâr rekorları kıran enerji şirketlerine değil işçilere baskı yaptı.

Yarın için tüm iş sektörlerinin katılacağı bir grevi örgütleme çağrısı yapan ülkenin önde gelen 4 sendikasının (CGT, FO, FSU ve Solidaire) ortak deklarasyonunda, öne çıkan talepler arasında, enflasyonun emekçiler üzerindeki yükünün hafifletilmesi, savaş ve pandemi nedeniyle aşırı kâr eden şirketlere servet vergisi getirilmesi ve asgari ücretin artırılması yer alıyordu.

HÜKÜMETTEN ŞİRKETLERE DESTEK

Hükümet bugün, grev nedeniyle yakıt sıkıntısı yaşandığı gerekçesiyle iki benzin deposuna el koyduğunu açıkladı.

Euronews’un haberine göre Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire, grevci işçilerin benzin depoları ve rafineleri önündeki engelleri derhal kaldırmasını isterken, depolara el konulduğunu açıkladı.

El konulan depoların Rhone bölgesinde Feyzin Benzin Deposu ile Flandres bölgesindeki Mardyck Benzin Deposu olduğu açıklandı.

Bakan Le Maire, basına yaptığı açıklamada, patronlarla sendikalar arasındaki müzakerelerin tamamlanıp bir anlaşmaya varıldığını belirterek, “Müzakere zamanı geçti. Bir müzakere oldu ve bir anlaşmaya varıldı. Herkesin bu varılan anlaşmanın sonucuna saygı göstermesi gerekiyor” dedi.

İşçiler ve örgütlü oldukları CGT (Genel İş Konfederasyonu) enflasyonun hızla yükselmesi nedeniyle yüzde 7 enflasyon zammı ve yüzde 3 de refah payı olmak üzere toplamda 2023 için yüzde 10 zam talep ediyordu.

Fransa’da grevler nedeniyle petrol istasyonlarının yüzde 30’unda yakıt sıkıntısı çekiliyor.

Ülkede enflasyon Eylül’de 31 yılın en yüksek seviyesine çıktı ve yıllık enflasyon 5.6 olarak açıklandı.