Fransa'nın başkenti Paris'te, akaryakıt zamlarını protesto etmek için başlattıkları gösterileri yeni taleplerle yaklaşık bir aydır sürdüren Sarı Yelekliler'in düzenleyeceği gösteri öncesi 320 kişi gözaltına alındı. Göstericiler başkent Paris'teki Zafer Takı önünde toplanmaya başlarken, polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Elysee Sarayı'na  yürümek isteyen küçük bir grupla polis arasında gerginlik yaşanırken, göstericiler, Şanzelize Caddesi'nde "Macron istifa" şeklinde slogan attı.

Dört haftadır süren Sarı Yelekliler eylemlerinde, protestolarla ilgili olarak yaşanan kazalarda üç kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan, polisin attığı biber gazından etkilenen 80 yaşındaki bir kadın hastaneye kaldırılmasına rağmen kurtarılamadı.

Fransa'da hükümet, protestoların başlamasına neden olan akaryakıt zammını iptal ederek varlık vergisinde de geri adım atsa da, Sarı Yelekliler hazırladıkları 42 maddelik listedeki diğer isteklerinin de karşılanmasını talep ediyor.

Halk, “Sarı yeleklilere” destek için evlerinin balkonlarına sarı yelek asması dikkat çekti.

Fransa’nın başkenti Paris’te bir süredir zam ve gelir dağılımındaki adaletsizliklere karşı eylemde olan “Sarı yelekliler”, büyük gösteri için yürüyor.

Fransız polisi ülke genelinde 89 bin polis görevlendirirken, Paris’te ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç hazır bekletiliyor.

Protestocular, Paris’in sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees Caddesi’ne yürüyor.

Polisin arama kontrollerinden sonra alana yürüyen “Sarı yeleklilere” halk da balkonlarından destek veriyor.

HAYAT DURDU

Protestolardan kaynaklı Paris’te hayat dururken, Champs-Elysees Caddesi’nde birçok mağaza ve restoranlar kepenklerini indirdi. Kentteki sanat ve kültürel programlar da eylem süresince iptal edildi. Paris’in sembollerinden Eyfel Kulesi ziyarete kapalı olacak, 30 civarında metro hattı durduruldu. Champs-Elysees Bulvarı’nın çevresindeki birçok yol, bulvar ve cadde trafiğe kapatıldı.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, Sarı Yelekliler hareketinin bugün ülke çapında düzenlemeyi planladığı protesto gösterilerinde şiddete müsamaha göstermeyeceklerini söylemişti.

Castaner, "Hükümet karşıtı protestolar bir canavar yarattı" demişti.

Christophe Castaner, Cuma günü yaptığı açıklamada, "radikal unsurların" yarınki gösterilere sızma olasılığı olduğunu söylemişti.

"Radikal örgütlerin Cumhuriyet'i devirmeye çalıştığını" belirten Castaner, öfkelerini anladıkları barışçıl göstericilerle aşırı gruplar arasında farklar olduğunu belirtmişti.

Castaner, barışçıl göstericilerin kaygılarını dikkate aldıklarını ve akaryakıt vergisi zammını iptal ettiklerini hatırlatmıştı.

PARİS ALARMDA

Bugünkü gösteriler için Fransa'da tüm polisler mobilize edildi.

Gösteriler öncesi Fransa'nın başkenti Paris'te Sarı Yelekliler hareketinin hükümet karşıtı eylemlerinde şiddet olayları çıkabileceği kaygısıyla, kentte turistlerin ilgi gösterdiği yerlerin yarın kapatılmasına karar verildi.

Başbakan Edouard Phillipe, ülke genelinde 89 bin polisin görev yapacağını ve başkente zırhlı araçların konuşlandırılacağını söyledi.

Polis, kentin ünlü bulvarı Champs-Elysees'teki dükkanlar ve restoranlara kepenk kapatmaları çağrısında bulunurken, bazı müzeler de kapalı olacak.

PARİS'TE NELER OLACAK?

Eyfel Kulesi'nin işletmesini yapan şirket, şiddet olayları tehdididin "yeterli güvenlik koşullarını" sağlamayı imkansız hale getirdiğini açıkladı.

Yetkililer, geçen haftaki eylemlerde Zafer Takı'nın zarar görmesinin ardından, ünlü eserlerin korunması için güvenlik önlemlerini artıracak.

Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, Louvre ve Orsay müzeleriyle, opera binaları ve Büyük Saray Kompleksi'nin kapatılacak mekanlar arasında olduğunu açıkladı.

Riester, "Tehdidi bildiğimiz bu durumda, risk alamayız" dedi.

Polis de Champs-Elysess Bulvarı ve diğer alışveriş mekanlarına kapalı kalmaları ve dışarıya masa ya da sandalye konulmaması çağrısında bulundu.

Fransa'da Cumartesi günü birçok futbol karşılaşması da ertelendi. PSG-Montpellier, Monaco-Nice, Toulouse-Lyon ve Saint-Etienne-Marsilya, ertelenen maçlar arasında.