Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa Finans Bakanı Bruno La Maire ile Paris’te bir araya geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Dolar, küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybetti. Euro ile ticareti ileri taşıma konusu önem kazanıyor” dedi.

Öncelikle ABD’nin Türkiye ve Avrupa’ya yönelik yaptırımların görüştüklerini belirten La Maire, “Türkiye’deki durumun istikrara kavuşması Avrupa ve Türkiye’deki herkesin çıkarına. Türkiye’nin mümkün olan her türlü araçla yapısal reformlara devam etmesi hayati önemde. Bu yüzden Fransa ve Türkiye görüşmeleri çok önemli bir görüşmeydi” dedi.

‘DOLAR GÜVENİLİRLİĞİNİ KAYBETTİ’

Ardından konuşan Albayrak, Fransa ile ortak hareket etme kararı aldıklarını kaydetti.

Doların güvenirliğini yitirdiğini savunan Albayrak, “İki ülkenin ticari ekonomik hacmi dediğimiz 14 milyar Euro olan hacmi 20 milyar euroya çıkarmayı konuştuk. Atılan adımlar Amerika’nın itibarını zedelediği gibi yalnızlaştırdı. Dolar, küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybetti. Euro ile ticareti ileri taşıma konusu önem kazanıyor” diye konuştu.

Fransa ile pek çok konuda ortak düşündüklerini vurgulayan Albayrak devamla şunları ifade etti:

‘ORTAK HAREKET ETME KARARI ALDIK’

"Sıcak bir Fransa ziyareti gerçekleştirdik. Önce baş başa sonra heyetler arası verimli bir görüşme gerçekleşti. Son dönemde atılan ticari yaptırım kararlarını detaylı bir şekilde ele aldık. Küresel ticareti ve bölgesel istikrarı destekleyecek adımları da görüştük. Bu konuda bize destek olan Fransa tarihsel bir duruş sergiledi. Bugün burada iki müttefik olarak bu tabloya bu atılan adımlara karşı ortak hareket etme kararı aldık."

‘ABD ATTIĞI ADIMLARLA MÜTTEFİKLER ARASINDA YALNIZLAŞIYOR’

"İlk günden beri bölgesel ve küresel ekonomiyi hedef alan bu adımlar karşısında Fransa çok iyi bir duruş sergiledi. Bundan dolayı sevgili mevkidaşıma Fransa'ya çok teşekkür ediyorum. Bunun yanında da ABD attığı adımlarla müttefikler arasında yalnızlaşıyor. Dünya Ticaret Örgütü nezdinde birlikte hareket edeceğiz. Ekonomilerimiz entegre ve birbiriyle etkileşim içindedir. Birlikte hareket etmek tüm ülkelerin çıkarınadır. Burası iki ülke açısından da çok önemli."

‘DOLAR GÜVENİLİR DEĞİL, EURO İLE TİCARET ÖNEM KAZANIYOR’

"Dolar, küresel ticarette güvenilir bir enstrüman olma özelliğini kaybetti. Euro ile ticareti ileri taşıma konusu önem kazanıyor. Bugün Türkiye ile AB arasında sağlanan sağduyulu iletişimin rasyonel ve çıkar açısından çok önemli gelişmeler kaydettiğini düşünüyoruz. Euro ile ticareti ileri taşıma konusu önem kazanıyor. Bu neticede Türkiye küresel sınamalara karşı adımlar atacaktır."

‘İRAN KONUSNUDA FRANSA İLE AYNI NOKTADAYIZ’

İran konusunu da görüşmede ele aldık. Türkiye olarak Fransa ile aynı pozisyondayız. İran konusunda ABD'nin tek taraflı kararlarına karşı Fransa ile ortak hareket etme noktasında kararlar aldık.