Fransa'da hükûmetin emeklilik yaşını yükselten reforma ilişkin yasa tasarısını Ulusal Meclis'i baypas ederek geçirme kararı alması sonucu başlayan protestolarda 300'den fazla kişi gözaltına alındı. 

France 24'te yer alan habere göre, Fransa'da duyurulduğu tarihten itibaren protestolara sebep olan emeklilik reformu tasarısı dün Ulusal Meclis'te yeterli desteği bulamayınca hükümet, Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu kapsamda Başbakan Elisabeth Borne, tasarının Ulusal Meclis baypas edilerek geçeceğini açıkladı. Borne'nin konuşması sırasında meclisteki muhalefet sıralarından yuhalama sesleri yükselirken muhalefet milletvekilleri, Fransız Ulusal Marşı'nı okudu.

Hükümetin Meclis'i baypas etme adımının ardından Fransa'da yüzlerce kişi sokağa çıkarak tepki gösterdi. Paris'te bulunan Concorde Meydanı'nda toplanan protestocular sloganlar atarak eylem gerçekleştirdi.

Bordeaux, Lyon, Grenoble, Lille, Nancy, Metz, Nantes, Toulon, Amiens, Le Havre, Montpellier ve Rennes şehirleri de gösterilere sahne oldu. Polisler, göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin sabah saatlerinde Fransız medyasına yaptığı açıklamada, ülke genelinde gerçekleştirilen gösterilerde 258’i Paris’te olmak üzere toplam 310 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

ANAYASA'NIN 49. MADDESİNİN 3. FIKRASI

Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis'ten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi sunmasına olanak sağlıyor.
Gensoru önergesi, meclisteki milletvekillerinin çoğunluğunun desteğini alırsa hükümet düşüyor.
Gensoru önergesi, mecliste çoğunluk tarafından desteklenmediğinde ise yasa tasarısı, mecliste oylanmadan geçilmiş sayılıyor ve Senato'nun önüne geliyor.

Borne'nin içeriğini 10 Ocak'ta açıkladığı emeklilik reformuna karşı kitlesel grev ve gösteriler için Fransızlar defalarca sokağa indi.

Ülkenin en önemli işçi ve öğrenci sendikalarının yanı sıra muhalefetin büyük bir kısmı reforma karşı tavır aldı.

EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN 2027'DEN İTİBAREN 43 YIL ÇALIŞMIŞ OLMAK GEREKECEK

Tartışmalı yasaya göre Fransa'da bu yıl eylül ayından itibaren emeklilik yaşı her yıl yılda 3 ay kademeli olarak artırılacak, emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 2027'den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek. Fransa'da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa'daki diğer birçok ülkeden daha düşük. Emeklilik yaşı İspanya'da 65 ve İngiltere'de 66 olurken, İtalya ve Almanya emeklilik yaşını 67'ye yükseltmeyi planlıyor.