Fransa’nın Yahudi karşıtı söylemleri ile tanınan stand-up komedyeni Kamerun asıllı Dieudonne M’bala M’bala’nın, ülke genelinde turneye çıktığı “Doğrudan duvara” adlı gösterisi ülkede ‘anti-semitizm’ tartışmalarını alevlendirdi.

İçişleri Bakanı Manuel Valls, Dieudonne’nin gösterisinin “nefreti körüklediğini” belirterek, yasaklanması için tüm valiliklere birer genelge gönderdi. Yahudi dernekleri de, sanatçının gösterilerinin yasaklanması çağrısında bulundu.

Gösterilerinde laiklik, göçmenler ya da Yahudiler gibi toplumun en hassas konularına değinen ve ‘quenelle’ adını verdiği, Nazi selamına benzeyen hareketi ile tepki çeken Dieudonne, geçen haftaki son gösterisinde yine olay yaratan ifadeler kullandı.

Dieudonne, France-Culture Radyosu’nun tanınan Yahudi sunucusu Patrick Cohen hakkında, “Onu her dinlediğimde hep aynı şeyi düşünüyorum. Gaz odaları… Çok yazık…” ifadesini kullandı. Gazeteci Cohen, ırkçı ifadeler üzerine, komedyen hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından İçişleri Bakanı Manuel Valls de, bütün valiliklere bir genelge göndererek, gösterilerin yasaklanması için harekete geçilmesini istedi. Valls, “Dieudonne uzun süredir komik olmayı bıraktı. Yasal çerçevede bu gösterilere karşı harekete geçilmeli. Dieudonne, 9 kez yargılandı ama cezalarını ödemedi. Cezasını ödemesi için de gerekenler yapılacaktır” dedi. Valls, Dieudonne’nin ‘quennelle’ hareketinin de açıkça “neo-nazi bir işaret olduğunu” söyledi. CRIF başta olmak üzere Yahudi dernekleri de, sanatçının gösterilerinin yasaklanması çağrısında bulundu.

‘NAZİ SELAMI DEĞİL EL HAREKETİ’

Dieudonne ise hareketin nazi selamı değil ‘yumuşak el hareketi’ olduğunu savunarak, gösterilerine devam ediyor. Dün akşam yeniden Paris’te sahne alan komedyenin bugün Nantes’da yapılan gösterisi iptal edildi. Bordeaux, Marsilya ve Tours gösterileri de iptal edildi. Ancak pek çok sanatçı, polemiğin ardından Dieudonne’nin seyircilerinin arttığına dikkat çekiyor ve İçişleri Bakanı Valls’in yasaklama kararına karşı çıkıyor.

YENİDEN SAHNE ALDI

Paris’teki gösterisinde Dieudonne Yahudi ünlülere çatmaya devam etti. Ünlü şarkıcı Patrick Bruel, birlikte uzun yıllar çalıştığı komedyen Elie Semoun, komedyen Gad Elmaleh ve ünlü sunucu Arthur’a saldırdı. Ülke genelinde oldukça fanatik de bir seyirci grubuna sahip olan Dieudonne’nin hayranları, ‘quenelle’ adlı selamı ve Yahudi karşıtı tişörtleri ile salonu doldurdu. Yahudi soykırımının İbranicesi ‘shoah ile ananas sözcüklerini birleştirerek yazdığı ‘shoa-nanas’ adlı şarkısı ile Yahudi karşıtı sözleri tekrar eden Dieudonne’ye seyircisi de eşlik etti.

QUENELLE HAREKETİ NEREDEN GELİYOR?

Dieudonne, ilk kez 2003 yılında Yahudi karşıtı söylemleriyle tepki çekti. Özellikle Nazi selamını andırır bir şekilde, ‘İsr-Heil’ diyerek, selam vermesi büyük skandallara neden oldu. Bu nedenle birbiri ardına hakkında çeşitli davalar açıldı ve ceza aldı. Gösterileri yasaklanmaya başlayan Dieudonne, otobüslerde ve küçük tiyatrolarda şovuna devam etti. 2005’te ‘laiklik’ adlı gösterisinde ilk kez quenelle işareti yaptı.

Dieudonne’nin bu işareti izleyicisi tarafından tekrar edildi, ancak Yahudi karşıtı siyasi bir sembole dönüşmesi 2009’da başladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Siyonizm karşıtı bir liste çıkaran Dieudonne, seçim afişinde Matrix filminin afişini taklit ederek, ‘quenelle’ hareketini çekti. Bu tarihten itibaren quenelle Fransa’da “neo-nazizmin ve anti-semitizmin” sembolü oldu.

Montpellier ekibinde oynayan futbolcu Mathieu Deplagne sahada gol atınca quenelle işaretini yaptı. Dieudonne futbolcuya “altın quenelle” ödülü verdi. Geçtiğimiz hafta da ünlü futbolcu Nicolas Anelka ve Samir Nasri de attıkları gol sevincini açıkça qunelle hareketi ile kutlayınca tartışmalar büyüdü.

Hareketi kendini aşarak neo-nazilerin ve Yahudi karşıtlarının sembolü haline gelen Dieudonne, “Quenelle hareketinin bu kadar ileri gidebileceğini hiç düşünmemişim. Şimdi, bu sihirli formül bana ait değil. Gelmekte olan devrime aittir. Ayağa kalkın, quennelle hareketi çekin ve bu b.ktan sistemi sallayın” demişti. Dieudonne’nin eşi de quenelle kelimesini eşi adına bir marka olarak notere kaydettirmişti.

Cumhurbaşkanı François Hollande da dün sabah halka yönelik televizyonda yaptığı konuşmada, sanatsal gösterilerin ‘alenen ırkçı ve antisemitist olan tezler’ için kullanılmasına müsaade edilemeyeceğini söyledi.

‘DEVLETE BORÇLUYKEN KAMERUN’A YÜZBİNLER AKTARDI’

Öte yandan, ülkenin gündemini bir anda ele geçiren tartışmalı sanatçı Dieudonné M’Bala M’Bala’nın  kara para akladığı iddia ediliyor. Chartres Savcılığı tarafından bir yıldan bu yana yürütülen soruşturmada, Dieudonné’nin yakın çevresine ait banka hesaplarından Kamerun’a 2009’dan bu yan 400 bin Euro transfer edildiği ortaya çıkarıldı. Buna rağmen sanatçının halen devlete 900 bin Euro’ya yakın vergi borcunu ödemediği de gelen bilgiler arasında.

MÜSLÜMAN GENÇLER VE FRANSIZ SAĞCILAR

Dieudonné, ülke sorunları ile ilgili bir çok konuda eleştirel bakış açısıyla sanatçılar arasında önemli bir yer alıyordu. Ancak, 2000’li yılların başından itibaren sahnede sürekli olarak Yahudiler ve Shoah ile ilgili alaylı ve hakaretvari sözler kullanan sanatçı giderek bir çok kesimin tepkisini çekti.

Sanatçının, Yahudi karşıtı söylemleri nedeniyle özellikle eğitim düzeyi düşük Müslüman gençler  ve aşırı sağcı Fransızların yoğun ilgisini çektiği iddia ediliyor. Daha önce sanatçının gösterileri sonrasında yapılan bir çok mini ankette, seyircilerin çoğunun dar gelirli banliyölerde kalan kişilerden oluştuğu da iddia edilmişti. (Kaynaklar: amerikaninsesi.com, anf)