Sovyetlerin çöküşüyle tarihe karıştıkları sanılan komünistler, Fransa'da ilk turu 22 Nisan, ikinci turu 6 Mayıs tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin sürprizi olmaya aday. Komünist Parti'nin adayı anketlerde Sarkozy ve Hollande'den sonra üçüncü sıraya yerleşti.

 

Kayhan KARACA / ntvmsnbc

 

Strasbourg - Fransız Komünist Partisi ile Sol Cephe partisinin cumhurbaşkanlığı için ortak adayı Jean-Luc Melenchon, son bir buçuk ayda anketlerde 5 puan birden yükselerek seçimin 3'üncü adamı haline geldi.

 

LH2 kamuoyu araştırmaları kuruluşu tarafından gerçekleştirilen son ankete göre, seçimin ilk turunda Sosyalist Parti'nin adayı François Hollande yüzde 28.5, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP) adayı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27.5 oranında oy alacak.

 

KOMÜNİST ADAY 5 PUAN YÜKSELDİ
Aynı anket, Fransız Komünist Partisi (PCF) ile Sol Cephe'nin (Front de Gauche) ortak adayı Jean-Luc Melenchon'un yüzde 15, aşırı sağcı Milli Cephe (FN) partisinin adayı Marine Le Pen'in yüzde 13.5, merkez-merkez sağ eğilimli MODEM partisi adayı François Bayrou'nun ise yüzde 12 oranında oy elde edeceklerini gösteriyor.

 

Oylarının yüzde 26'sının 18-24, yüzde 18'inin ise 25-34 yaş grubundan geldiği belirtilen Melenchon'un, son bir ay içinde bu yaş grupları arasında 11 puan birden ilerlediği kaydediliyor.

 

Melenchon'un seçim programında şu anda brüt bin 398 Euro olan asgari ücretin bin 700 Euro'ya çıkarılması, tüm sağlık hizmetlerinin yüzde 100 devlet tarafından karşılanması, yüksek gelirlilere vergilerin artırılması, su, elektrik ve gaz gibi temel ihtiyaçlara "sosyal tarife" uygulanması ve 6'ıncı Cumhuriyet'e geçilmesi gibi politikalar da bulunuyor.

 

EN ÇOK HOLLANDE ZORLANACAK
Bu vaatler Sosyalist Parti adayı Hollande ile ülkenin liberal iş dünyasını endişelendirmeye başladı. Hollande ve ekibinin Melenchon'a taviz karşılığında merkez seçmeni "ürkütmekten" korktuğu yorumları yapılıyor. Hollande'ın ikinci turda seçimi kazanabilmesi için hem komünistlerin hem de merkezin bir bölümünün oylarını çekebilmesi gerekiyor.

 

'TERÖR DÖNEMİNİN VARİSİ'
Fransız Sanayici İşadamları Derneği MEDEF ise Melenchon için "Fransız Devrimi'nin terör döneminin varisi" değerlendirmesinde bulundu. Seçimde Nicolas Sarkozy'yi destekleyeceğini duyuran MEDEF başkanı Laurence Parisot, Haziran ayındaki genel seçimler sonrası hükümette komünist bakanların yer alması fikrine sıcak bakmadıklarını söyledi. Melenchon ise MEDF patronunun bu sözlerine "Evet hanımefendi, bu bir devrimci harekettir. Vatandaş devrimi geliyor" ifadeleriyle yanıt verdi.