Fransa, Libya’daki iç savaş ve tırmanan uluslararası gerilim hakkında Türkiye’yi eleştirilen bir açıklama yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘Türkiye’nin agresif bir politikayla Libya’ya müdahale etmesinin kabul edilemez olduğu” ifadeleri yer aldı.

‘NATO İLE GÖRÜŞECEĞİZ’

Açıklamada, “Türkiye, Libya açıklarına yedi gemi konuşlandırdı ve silah ambargosunu ihlal ediyor. Türkiye’nin Libya’ya müdahalesi kabul edilemez, hoş görülemez” denildi. Türkiye’nin ‘NATO’dan faydalandığını’ iddiasına bulunulan açıklamada, “Fransa buna izin veremez. Bu konuda NATO üyeleriyle de görüşmeler yapacağız” ifadeleri kullanıldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz ay ABD Başkanı Donald Trump’la Libya konusunda bir telefon görüşmesi yapmış; Beyaz Saray’dan “Trump ve Macron, Libya’da dış müdahalelerin kötüleşmesinden duydukları endişeyi dile getirdi ve bölgede bir an önce gerginliğin azaltılması gerektiği konusunda mutabık kaldı” açıklaması gelmişti.

LE MONDE: TÜRKİYE VE RUSYA LİBYA’YI PAYLAŞIYOR

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise cuma günü yayımladığı “Türk-Rus vesayeti altındaki Libya” başlıklı başyazıda, “Bugün Avrupalılar Orta Doğu’da yabancı iki yayılmacı gücün, Rusya ve Türkiye’nin gösterisini izliyor” ifadelerine yer vermişti. Yazıda, ‘ABD uzaktan bakar ve Avrupa kendi arasında fikir birliğine varmaya çalışırken, Türkiye ve Rusya’nın Libya’yı paylaştığı’ görüşü yer almıştı.

Kaynak: euronews