9 Ocak'taki katliamın ardından tutuklanan tek katil zanlısı  Ömer Güney'in Türkiye bağlantılarına ilişkin bilgiler ortaya çıkamaya devam ediyor.  Güney'in Türk istihbaratı ile cinayet planları yaptığı iddia edilen ses kaydı ile MİT yöneticilerinin imzasını taşıyan gizli bir belgenin yayınlanması ardından, Fransa'nın Türkiye'den istediği bilgilere ilişkin belge de bugün Vatan gazetesinde yayınlandı.

Öge Demirkan imzalı haberde Türk makamlarına yazdığı "yardım" (uluslararası istinabe) belgeye yer verildi. Paris İstinaf Mahkemesi tarafından gönderilen yazıda soruşturmanın numarasının 409/13/2 olarak geçtiği belirtiliyor.

RESMİ BELGE ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Türkiye’ye gönderilen resmi belgenin içeriğinin üç bölüme ayrıldığını yazan gazete, "İlk bölümde Güney hakkında elde edilen bilgilerin bir kısım makamları ile paylaşılıyor. İkinci bölümde Güney’in Türkiye bağlantıları ve telefon numaraları hakkında bilgi isteniyor. Üçüncü bölümde ise Güney hakkında bazı bilgi taleplerinde bulunuyor" diye yazdı.

Türkiye’ye gönderilen yazıda Güney hakkında edinilen bilgiler şöyle paylaşıyor: “Ömer Güney’in Fransa’da kullandığı cep telefonu 06 58 46 62 20. 11 Aralık 2012 tarihine kadar en çok kullandığı hat bu. Bu telefon ile Türkiye bağlantılı 13 numara tespit edildi. NOKIA marka ve SIM kartı ihtiva etmeyen başka bir telefonu ele geçirildi, bu telefonun hafızasında başka Türk numaraları bulundu. Güney’in ikinci bir numarası daha tespit edildi: 06 69 64 75 91. Bu hat ile sadece bir Türk telefon numarası ile bağlantıya geçilmiş. O da 0 538 274 58 49. Güney’den bu iki SIM kart dışında bir de Türk şebekesine ait SIM kartı ele geçirildi. 0 538 274 58 49. Bu kart ise 3 farklı IMEI numarası olan telefondan kullanıldığı görüldü."

TOPLAM 57 NUMARA TESPİT EDİLDİ

Fransız adaletinin verdiği bu bilgilerin ardından Güney’in telefonlarından elde edilen Türk numaraları hakkında bilgi talep ediliyor. Fransız makamlarının Güney ile bağlantısı olabilecek toplam 57 numara tespit ettiğini yazan gazete, Fransız savcının Türkiye’ye, “Bu telefon numaraları kimlere ait ve fatura bilgileri nedir?”diye  sorduğunu belirtti.

Yazının üçüncü bölümünde ise Güney ve akrabaları hakkında bilgi istendiğine dikkat çekiliyor. Katil zanlısı Güney’in anne, baba, büyükanne, büyükbaba, dayıları, teyzeleri, amcaları hakkında nüfus bilgileri istenirken, akrabalarıyla hangi sıklıkta görüştüğünü, en son görüşme tarihleri soruluyor.

Gazeteye göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu konu hakkında çalışıyor. Önümü  günlerde Fransa adli makamlarının istedikleri bilgi ve belgelerin gönderileceği iddia edildi.

214 ŞÜPHELİ ARAMA TESPİT EDİLDİ

Paris'teki soruşturmayı Fransız sorgu yargıçları Jeanne Duye ve Christophe Teissier yürütüyor. Ömer Güney'in telefon görüşmelerine ilişkin bilgiler daha önce Fransız medyasında da yayınlanmıştı.

Express dergisi geçtiğimiz 9 Ocak günü yayınladığı bir haberde Ömer Güney'in Türkiye'deki alışıldık bağlantıları etrafında yoğunlaştığını belirterek şöyle diyordu:  "Polisler Fransa'dan bir Türk telefon hattı üzerinden 2012'nin ikinci yarısında 214 aramayı ayrıştırdı.  Bunlardan bazıları 'fonksiyonu veya kökeni belirlenmesi mümkün olmayan teknik numaralara gibi görünebilen atipik numaralara' yönleniyor.  Bu numaralar klasik kişisel veya idari numara listesiyle uyuşmuyor.  Olayın anahtarı Türkiye'de bir yerlerde bulunuyor."

SES KAYDI VE BELGE

12 Ocak günü Ömer Güney'e ait bir ses kaydı internette yayınlandı. Bu kayıtta Ömer Güney'in MİT'e bağlı olduğu belirtilen kişilerle görüşmesi yer alıyordu.

Görüşmede Güney, “Abram (bir gençlik hareketi üyesi), Nedim Seven, Şiyar, Remzi Kartal” gibi isimlere suikast planlarını anlatıyordu.

İki gün sonra, yani 14 Ocak günü MİT tarafından PKK kurucularından Sakine Cansız’a yönelik suikast düzenlemesi için Güney'e 6 bin Euro verildiğinin ifade edildiği bir gizli belge ortaya çıktı. Belgede MİT Daire Başkanı Uğur Kaan Ayık ile üç yetkilinin imzası bulunuyor. Belgede Cansız'ın Paris'e gidişi ile ilgili  "Lejyoner" kod adlı MİT ajanının verdiği bilgi notları paylaşılarak, önceden belirlenen girişimlerin gerçekleştirilmesi talep ediliyor.

Fransız Le Monde gazetesi geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberde ses kaydının Fransız polisi tarafından incelenmekte olduğunu bildirdi. (ANF)