Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, François Hollande’ın Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Açıklamada, "(Fransa) Cumhurbaşkanı Fransa’nın bu savaşa angaje olan güçlere desteğini sunmaya hazır olduğunu belirtti" denildi. Ancak bu desteğin türü konusunda açıklık getirilmedi.  Fransa'nın IŞİD'e karşı "savaşa katılan güçlere" destek vereceklerini açıklaması dikkat çekerken, net bir ifade kullanılmadı.

François Hollande’ın "Fransa’nın hem İslam Devleti terörist grubuna karşı eylemlerinde hem de yerlerinden edilen ve tehdit edilen sivil halkların durumuna cevap olmak açısından Kürdistan makamlarına yardım edilmesi için uluslararası düzeyde çabalarını sürdürme niyetini" vurguladığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Barzani ve Hollande, "İslam Devleti’nin Irak’ın kuzey doğusundaki saldırılarını durdurmak için işbirliği niyetini" ortaya koydu.

Elysee Sarayı, "Bu terörist grup tarafından başta Hıristiyanlar ve Ezidiler olmak üzere dini azınlıklara yönelik zulüm son derece ağır bir suç teşkil ediyor" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı da bugün yaptığı bir açıklamada, IŞİD'in Irak'taki son ilerleyişine karşı koymak için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius yaptığı yazılı açıklamada "Fransa, IŞİD'in Irak'ın kuzeyindeki son ilerleyişi ve Hıristiyanların Irak'taki en büyük kenti olan Karakuş'u alması ile işlenen hoş görülemez ihlallerden çok kaygılı" dedi.

Fabius, "Sivil nüfus ve dini azınlıkların birinci kurbanları olduğu bu durumun vahameti karşısında Fransa, Irak'taki terörist tehdide karşı koymak ve tehdit altındaki topluluklara yardım götürmek ve onları korumak için uluslararası toplumu harekete geçirmek amacıyla Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırıyor" diye ekledi.

Fransa’nın talebi üzerine Güvenlik Kosneyi bu akşam New York’ta Irak gündemli olarak toplanacak.

IŞİD çeteleri 3 Ağustos günü Şengal'i, bugün de Hıristiyanların çoğunlukta olduğu Tel Keyf bölgesi ve Karakuş'u işgal etti. Karakuş halkı, çeteler gelmeden önce kenti terk etmişlerdi. (ANF)