Fransa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'a yönelik "Zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" sözleri üzerine Paris'e çağırdığı Ankara Büyükelçisi Herve Magro'nun döneceğini açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bugün (pazar) Ankara'ya döneceğini söyledi.

RTL kanalına konuşan Le Drian, Türkiye'nin, öğretmen Samuel Paty'nin ifade özgürlüğünü anlattığı derste Hz. Muhammed karikatürlerini göstermesi sonrasında başı kesilerek öldürülmesini 'kasten araçsallaştırmayı seçtiğini' savundu.

Ankara'yı 'kendilerine yönelik bir nefret ve karalama kampanyası' başlatmakla suçlayan Fransız bakan, Nice kentinde geçen hafta bir Katolik kilisesinde düzenlenen saldırıda ise bu tutumun değiştiğini söyledi.

Le Drian, Türkiye'nin Nice saldırısı hakkında 'farklı, açık, muğlak olmayan' bir kınama yayınladığını belirterek "Fakat bu durum Ankara'yı açıklık getirmekten muaf tutmuyor" dedi.

Fransız bakan, "Büyükelçimizden, Türk yetkililerin bu durumuna açıklık ve izahat getirmesi talebiyle Ankara'ya dönmesini istedik" diye konuştu.

Fransa'da öğretmen Paty'nin sokak ortasında başı kesilerek öldürülmesi sonrasında Macron 'radikal İslam' ile savaşacaklarını ve karikatürlerin yayınlanma hakkını ifade özgürlüğü temelinde savunacaklarını söylemişti.

Erdoğan bu sözlere tepki göstererek, Macron'un  'zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı olduğunu' söylemişti.

Fransa ise nadir görülen bir adım atarak, Ankara Büyükelçisi'ni istişare için Paris'e çağırmıştı.