Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande önümüzdeki hafta Ankara’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında 2007 yılında öldürülen Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’le de bir araya gelecek.

Hollande’ın ziyaretinde önemli bir buluşma daha yaşanacak. Seksenli yıllarda Türk vatandaşlığından çıkartılan Fransız vatandaşı Samson Özararat da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak Hollande onuruna verilen resepsiyona katılacak. Özararat, uzun yıllardır Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin tesisi için yoğun çaba harcıyor.

Hollande’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaret Fransa Ermeni diasporası tarafından ise tepkiyle karşılandı, Paris’te önümüzdeki hafta protesto gösterilerinin düzenlenmesi bekleniyor.

Ermenistan’ın resmi haber ajansı Armenpress’e açıklamalarda bulunan Fransız Ermeni Diasporası’nın önemli isimlerinden Hrach Varjabedyan "Bizim protestomuz Cumhurbaşkanı Hollande’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaretle ilgili değil. Bu iki ülke ilişkilerini ilgilendiren bir durum. Bizim bu ziyarete karşı çıkmamızın temel gerekçesi Hollande’ın Türkiye’de dile getireceği konularla ilgili. Türkiye’de yaşanan son olaylardan sonra Hollande’a bu geziyi gerçekleştirmemesini söyledik çünkü bu sadece halkına karşı gelen Başbakan Erdoğan’ın elini kuvvetlendirir. Soykırımı inkar eden bir Türkiye AB’nin bir parçası olamaz." dedi.

22 YILLIK ARADAN SONRA

Hollande'ın ziyareti, Fransa'dan Türkiye'ye 22 yıllık aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ikili resmi ziyaret olacak.

Ziyaret kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü Ankara'da gerçekleştirilecek resmi görüşmelerde, başta siyasi ve ekonomik konular olmak üzere, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınacağı, yeni işbirliği ve ortaklık imkanları üzerinde durulacağı belirtildi, AB dahil güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulacağı aktarıldı.

Ziyaret dolayısıyla iki ülke arasındaki işbirliğinin pekiştirilmesine ve ilişkilerin ahdi zemininin güçlendirilmesine yönelik bazı anlaşmalar imzalanacağı duyuruldu. Gül ve Hollande'ın, Ankara'daki resmi temasların tamamlanmasının ardından 28 Ocak Salı günü İstanbul'da Türk-Fransız İş Forumu'na katılacağı bildirildi.