ABD’nin Minneapolis kentinde bir bakkalın sahte 20 dolar verdiği ihbarı üzerine gelen polislerin boğarak öldürdüğü George Floyd’un erkek kardeşi Kongre’de konuşma yaptı.

George Floyd protestoları isyana dönüşürken, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komisyonu kanun uygulayıcı kolluk kuvvetlerinin şeffaflık ve hesap verebilirlik reformundan geçirilmesine dönük yasa çıkarmak için oturum düzenledi.

Oturuma tanık olarak çağrılan George Floyd’un kardeşi Philonise Floyd, ağabeyinin ’20 dolar için ölmeyi hak etmediğini’ söyleyerek vekillere şöyle seslendi:

“Bir siyah erkeğin hayatının değeri bu mudur? 20 dolar mı? 2020 yılındayız. Artık yetti.”

Sık sık sesi titreyerek duygu dolu bir konuşma yapan Floyd, “Polis şiddeti sona ermeli” çağrısında bulunarak “George dünyayı değiştirdi” vurgusu yaptı.

Ağabeyinin 9 dakika boyunca ‘efendim’ diyerek yalvardığı polis tarafından öldürülmesinin videosunu izlerken tarifsiz acı hissettiğini belirten Floyd, “Yorgunum. Acıdan yorgunum. Böyle bir şey izlediğinde hissettiğin acıdan yorgunum. Tüm yaşamın boyunca saygı duyduğun ağabeyinin anne diye yalvararak öldüğünü izlediğin zaman. Buraya bunu durdurmanızı istemek için geldim. Acıyı durdurun” dedi.

ABD’deki kitlesel protestolara dikkat çekerek polisin hesap vermesini sağlayacak reform çağrısı yapan Floyd, “Geroge yardım çağrısı yaptı ve duymazdan gelindi. Lütfen şimdi benim size yaptığım çağrıyı duyun. Ailemizin ve tüm dünyanın sokaklarında çınlayan çağrıları dinleyin” diye konuşarak şöyle devam etti:

“Onları onurlandırın, George’u onurlandırın ve kanun uygulayıcı kuvvetlerin sorun değil çözüm olmasını sağlayacak gerekli değişiklikleri yapın. Onlara yanlış bir şey yaptıklarında hesabını sorun, insanlara empati ve saygıyla muamelenin ne olduğunu öğretin, gerekli güç nedir öğretin. Öldürücü gücün nadiren ve sadece hayatları tehlikede olduğunda kullanmaları gerektiğini öğretin.”

Kaynak: Sputnik