IŞİD’in (DAİŞ) dört kutsal kitabın üç büyük suçu olan "öldürmek, çalmak, sürgün etmek" suçlarını işlediğini dile getiren ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık, İslam âleminin kutsal ayı olan Ramazan'da da katliamlarını sürdüren IŞİD'in İslam ile mücadele ettiğini söyledi, Rojava sisteminin ise Medine Sözleşmesi'ni esas aldığını söyledi. HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya ise, Kobani'de sahur vakti IŞİD’in yaptığı katliamın Filistin'de yaşanması durumunda Türkiye'nin iktidarı ve her kesimi ile sokaklara döküleceğini dile getirdi. 

Kaya ve Eliaçık, fitre ve zekâtların Rojava ve Şengal halkına gönderilmesi çağrısında bulundu.

IŞİD’in Ramazan ayında da Kürtler başta olmak üzere bölge halklarına yönelik katliamlarını sürdürmesine Demokratik İslam Kongresi üyeleri ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'dan tepki geldi. Ramazan ayında IŞİD vahşetine karşı iktidarın sessiz kalmasının kabul edilir olmadığını söyleyen Kaya, çok büyük bir vahşete tanıklık ettiklerini söyledi.

25 Haziran günü Kobani'de sahur vakti IŞİD’in gerçekleştirdiği katliamın Filistin'de yaşanması durumunda Türkiye'deki iktidarın tüm kesimlerle sokaklara döküleceğini dile getiren Kaya, "Rojava'da yüzlerce insan vahşete, tecavüze maruz kaldı ama Türkiye'de kimse kılını kıpırdatmadı. Bu bir burukluk yaşattı. YPG, DAİŞ saldırılarına karşı savunma nasıl bir pozisyon alıyorsa, mazlumları ne kadar koruyorsa, o kadar İslami olduğu açıktır. 'PYD IŞİD'den daha tehlikelidir' gibi ifadeleri kullanabilmek için kişinin insanlığını kaybetmesi gerekir. Ortada belge falan olmasına gerek yok. Sınıra bakılarak, kimin haklı, kimin haksız olduğunu görebilirsiniz" dedi.

'YARDIMLAR BU YIL ROJAVA VE ŞENGAL İÇİN OLSUN’    

Ramazan ayı dolayısıyla da halklara çağrıda bulunan Kaya, Türkiye'den zaman zaman Ramazan ayında Somali, Arakan, Gazze gibi yerlere yapılan yardım seferberliğinin bu yıl Rojava ve Şengal halklarına yapılması gerektiğini söyledi.

'IŞİD İSRAİL’LE DEĞİL İSLAM’LA MÜCADELE EDİYOR’   

IŞİD’in saldırılarını değerlendiren ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık, örgütün Ramazan ayında da katliamlarına ara vermeden devam etmesini, İslam ile bir alakasının olmadığının kanıtı olduğunu söyledi. IŞİD’in  yaptıklarının dört kutsal kitabın üç büyük suçunu teşkil ettiğini dile getiren Eliaçık,"Birincisi, öldürmek. İkincisi, çalmak, başkasına ait olanı ondan izinsiz almak. Üçüncüsü de, sürgün etmek. Bir halkı bir yerden başka bir yere sürmek insanların evsiz barksız kalmalarını sağlamak. Bu hem Tevrat'a, hem İncil'e, hem Zebur'a, hem de Kur-an'a göre suçtur. Yeryüzüne kan dökme ve fesat yaymaktan bir farkı yoktur ve bunun cihatla bir ilgisi yok" dedi.

Eliaçık, IŞİD’in, İsrail ve diğer emperyalist güçlerle bir mücadelesinin olmadığının, tek amaçlarının bir arada yaşayan Müslüman ve diğer bölge haklarını emperyalistler adına karıştırmak ve işgal etmek amacıyla bir öncü güç olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE’Yİ YÖNETENLER DAİŞ'İ TUTUYOR’

IŞİD’in  yaptığı katliamlara yönelik bir tepki ortaya koymayan, açıktan destek veren hükümete yakın medyanın tutumunu da eleştiren Eliaçık, "Türkiye'yi yönetenler DAİŞ'i tutuyor ve gerekli desteği veriyor. Yaralılarını tedavi ediyor, gümrüklerden rahatça geçiyorlar ve hatta kendilerine kimlik sağlanıyor. Alttan alta da silahlı destek vermeye kadar giden bir politika izleniyor" diye konuştu. Eliaçık, Türkiye yöneticilerin DAİŞ canlısı bir politika izlediğini, DAİŞ'le birlikte El-Nusra, ÖSO gibi grupların birbirinden ayırt edilmediğinin, Sünni diye bu grupların Müslüman görüldüğünü ve bu yüzden yanlış bir politikayla desteklendiğini dile getirdi. DAİŞ ve diğer grupların, kendilerini İslamcı olarak tanıtıp amaçlarının başa geldiklerinde dini bir diktatörlükle halklara kan ağlatmak olduğunu ifade eden Eliaçık, "Bir yeri ele geçirince zorla namaz kıldırmak, oruç tutturmak, zorla kadınları örtmek ve dini ibadetleri zorla yaptırmak gibi bir dini siyaset anlayışları var. Bunların halkları bir arada tutmaları, modern dünyayı, demokrasiyi anlamları için gerekli zihinsel potansiyelleri yok. 700 sene öncesindeki mağaralardan çıkmış gibiler. İnsanları cariyeleştirmek, pazarlarda satmak, canına malın el koymak, sıraya dizip kurşuna dizmek korkunç şeyler. Bunların dinle alakası yok" dedi.

'ROJAVA SİSTEMİ MEDİNE SÖZLEŞMESİ’NE DAHA YAKIN’       

Eliaçık, "PYD ve YPG/YPJ kendilerini savunuyor, demokratik konfedaralizmin ilk izlerini oluşturmaya çalışıyorlar. Kürtler, Araplar, Çerkezler, Türkler bir arada kantonlar oluşturuyor. Hepsi barış içinde bir arada yaşayacak barış modelini ortaya çıkarmaya çalışıyorlar" diyerek, Rojava Antlaşması'nın öz olarak İslam'a daha uygun bir model olduğunu ve Medine Sözleşmesi'ni esas alan bir siyasi model olduğunu ifade etti.

Bölgedeki güçlerin ve diğer bölgesel güçlerin buna izin vermek istemediğin söyleyen Eliaçık, şöyle devam etti: "Çünkü bu model onlara bölgede tehlike yaratabilir. Diktatörlükleri için tehlike olabileceğini düşünerek PYD'yi kötülemeye çalışıyorlar. PYD grupları kendini savunmak için silahlanıyor, diğer gruplar gibi insanların mallarına zarar verip, mallarını gasp edip, kadınlarını pazarlarda satmıyor. İdeolojik olarak, dine bakış olarak onlardan çok farklı, bu yüzden de PYD'e saldırıyorlar."

'KOBANİ HALKINA YARDIM EDELİM’     

Ramazan'da fitre ve zekâtların Rojava ve Konabi'deki insanlara gönderilmesine için başlatılan kampanyaya da değinen Eliaçık, "Herkes yardımlarını Rojava ve Kobanê'deki insanlara yollasın. Bu kampanyayı destekliyorum. Ellerinde bulunan paralarını ve mallarını özellikle evsiz barkız kalan, mallarına el konulmuş insanlarla paylaşmaları dinen daha uygundur" şeklinde çağrıda bulundu. (DİHA)