Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit ederken, kredi notunu görünümünü negatife çevirdi.

Kurum Türkiye'nin büyüme beklentisini ise yüzde 9,2'den yüzde 10,5'e çıkardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yapılan görev değişikliğinden hemen sonra gelen kredi değerlendirmesinde Türkiye'nin görünümü negatife çevrildi.

Fitch'ten yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Açıklamada görünümün negatife çevrilmesi Türkiye'de parasal gevşemenin erken yapılması nedeniyle yurtiçi güvenin bozulması olarak gösterildi.

Kurum analisti Erich Arispe Morales tarafından yazılan raporda, bozulmanın para biriminin zayıflamasına yansıdığı kaydedildi. Raporda bu durumun da finansman baskılarını "yeniden alevlendirebilecek makroekonomik ve finansal istikrar için risk yarattığı" kaydedildi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve gevşeme politikası 'erken' olarak nitelenirken, 2023'te yapılacak seçime kadar teşviklerin aratacağı ve faizin düşürülmeye devam edeceği beklentisinin para birimindeki düşüşe yansıdığı belirtildi.

Türkiye'nin Covid-19 salgınının etkili olmaya başladığı 2020'de gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 1,8 arttığı anımsatılan açıklamada, ülke ekonomisinin 2021'de ise yüzde 10,5 büyümesinin tahmin edildiği aktarıldı.

Fitch, eylül ayında yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 9,2 büyüyeceğini öngörmüştü.

Açıklamada, ülke ekonomisine ilişkin 2022 yılı büyüme tahmininin ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltildiği kaydedildi.

Türkiye'nin ekonomik büyümesinin, emsallerine göre güçlü olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak ülkede kişi başına düşen milli gelirin dolar bazında 2013'ten bu yana düşüş eğiliminde olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin kredi notunun "BB-" olarak teyit edildiği belirtilen açıklamada, ülkenin kredi not görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e çevrildiği kaydedildi.