Siyasilerce hedef gösterildikten sonra tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, hakkındaki sürecin‘hukuki değil siyasi olduğunu’ söyledi.

TTB başkanı, kimyasal silah ifadesi kullanmadığını belirterek ”Bu tür iddialar olduğunda etkili bir soruşturma yapılması gerektiğini vurguladım” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiaların araştırılması gerektiğini söyledikten sonra iktidarın hedef gösterdiği TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Fincancı, 26 Ekim Salı İstanbul’da gözaltına alınmış,  ertesi gün ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan tutuklanmıştı.

MEDYA HABER TV’YE ELEŞTİRİ

BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’nin sorularını yanıtlayanFincancı, evinde bulunan mermilerle ilgili bunların bir bölümünün babasına ait olduğunu ve zamanında fark etmediğini, diğer bir bölümününse emeklilik sonrası üniversitedeki odasını boşaltırken evine gelmiş olabileceğini, hatırlamadığını ama basında iddia edildiği gibi kalaşnikof mermisi olmadığını belirtti.

Fincancı, soruşturmaya neden olan Medya Haber TV’deki söyleşisinde kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddianın etkili bir şekilde soruşturulmasının gerektiğini, olayda ölüm olduğunda otopsi yapılmasının önemli olduğunu söylediğini belirtti. 

Medya Haber TV’yi canlı yayındaki konuşmasını parçalara ayırarak bağlamından ve bütünlüğünden kopartarak farklı yayınlarda kullanmakla eleştirdi.

CEZAEVİNDEKİ KOŞULLAR

TTB başkanı, cezaevindeki koşullarına ilişkin şunları söyledi: ”Cezaevi koşullarım oldukça rahat, geniş bir koğuşta yalnız kalıyorum. Geniş bir havalandırma var. Burada 2016 Haziranı’nda Bakırköy’den farklı olan ciddi bir tecrit ortamının olması. Koridorda avukat görüşüne giderken karşıdan birkaç kişi geldiğinde onların beni, benim onları göremeyeceğim şekilde infaz koruma memurlarının pozisyon alması, avukat görüş alanındayken oraya gelen mahpuslarla birbirimizi görmemizi önemli ölçüde engellemeleri ve selamlaşmaya çalıştığımızda hızla bizi oradan uzaklaştırmaları…

Ayrıca hapishanelerde dayanışma, yeterli parası olmayanların desteklenmesi önemlidir. Burada böyle bir dayanışmanın yolu tümüyle kapatılmış. Telefon görüşmesi için kart almıştım, koğuşumdaki telefon kartsız sistem, hesabımdaki paradan düşüyor konuşma bedeli. Bunu öğrenince kart almakta zorlananlara vermek istedim, kartları alamayacaklarını ve kimseye veremeyeceğimi söylediler.”