TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Şakran Cezaevi'ndeki çalışana koronavirüs tanısı konulmasına ilişkin, “Böyle bir durumda gereken önlemlerin hızla alınması ve özellikle şiddet içermeyen suçlar bağlamında da tahliyelerin hızla gerçekleştirilmesi esas olmalı” dedi.

Dünya çapında 31 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkisi giderek artıyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İzmir Aliağa (Şakran) Kapalı Cezaevi'nde çalışan hekimlerden birinin koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla hastaneye yatırılması bilgisinin ardından sosyal medya hesabından bir video yayımladı. Fincancı, “Böyle bir bilgi çok ciddi bir boyutta. Çünkü bu durum aynı zamanda cezaevindeki mahkumları ve çalışanları etkileyecek" dedi.  

‘GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI’

Koronavirüs taşıyan birinin cezaevi gibi kapalı, havasız, güneş görmeyen ortamlarda, bir arada yoğun olarak yaşamak zorunda olan insanlar için risk oluşturduğunu belirten Fincancı, “Umuyoruz ki cezaevindeki yetkililer ve tabii ki Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçerek gerekli önlemleri almış olsun. Cezaevlerindekilerin tamamı gözlem altında olsun ve gerekli araştırmalar, testler yapılabilsin. Gerekli önlemler alınabilsin” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerindeki tutukluların sağlık ve yaşam hakkının devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Fincancı, “Böyle bir durumda gereken önlemlerin hızla alınması ve özellikle şiddet içermeyen suçlar bağlamında da tahliyelerin hızla gerçekleştirilmesi esas olmalıdır" dedi.