HSBC'nin Türkiye'den çıkacağı iddialarına bir yenisi daha eklendi. Financial Times (FT), HSBC'nin gelişmekte olan ülkelerden çıkışını hızlandırdığını yazarken, Türkiye ile Brezilya başta olmak üzere kötü performans gösteren operasyonlarından çıkacağını bildirdi.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Avrupa'nın en büyük bankası HSBC, yeni stratejik planı çerçevesinde Türkiye ile Brezilya'dan çıkmaya hazırlanıyor. FT'ye açıklamada bulunan bir bankacı, geçen HSBC'nin Türkiye operasyonu için potansiyel alıcılarla görüşmelere başladığını belirtti. Türkiye’de 300 şubesi bulunan HSBC geçen yıl toplamda 791 milyon dolar gelir ve 155 milyon dolar zarar kaydetti. 

BirGün gazetesinden Neslihan Karataş’ın haberine göre, konuyu değerlendiren  Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, alınan bu kararın Türkiye gibi istikrarsız büyüme talebi içerisinde olan ülkeler açısından şaşırtıcı olmadığının altını çizdi.

Erinç Yeldan, “Bu durum küresel kapitalizm mantığı içerisinde değerlendirildiği zaman hiç şaşırtıcı bir olay değil. Küresel durgunluk devam ediyor ve Amerika’da para politikasının tekrardan normal konuma gelmesi bekleniyor. Avro Bölgesi’ndeki durgunluk, aşırı borç yükü, Çin-Hindistan kaynaklı büyümenin de bu aşamada çok olası olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla tüm dünyada istikrarsız, daraltıcı ve durgunluk ekonomisi hüküm sürüyor. Bu genel mantık içerisinde böyle bir kararın bu şekilde istikrarsız ülkelere yansıması şaşırtıcı değil” dedi.

‘RİSKLİ SİNYALLER'

HSBC’den gelen bu kararın diğer yatırım bankaları tarafından yakından izleneceğinin altını çizen Yeldan, “Uluslararası finans kapitalin mantığı içerisinde değerlendirdiğimiz Türkiye’deki en önemli risk yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki aşırı hareketlilik olarak görülüyor. Gerek Brezilya gerekse Türkiye bu her iki göstergede uluslararası finans kapitale riskli sinyaller sunmakta. Bu duruma ayrıca Türkiye’nin siyasi gerginlikleri, hukukun üstünlüğüne bağlı demokrasi rejiminin ciddi itibar kaybetmesi ve belirsizlikler ilave edildiği zaman Türkiye’nin riskli bir ülke olarak değerlendirilmesini kaçınılmaz kılıyor. HSBC’den gelen bu gözlemin diğer yatırım bankaları tarafından yakından izleneceğini düşünüyorum’’ dedi.