1986 halk ayaklanmasında devrilen Filipinler diktatörünün oğlu ve adaşı olan 64 yaşındaki Ferdinand Marcos, henüz resmi olmayan sonuçlara göre büyük bir farkla devlet başkanlığı seçimini kazandı. 

Filipinler basınında yer alan haberlerde, "Bongbong" lakaplı Marcos’un, yaklaşık 27 milyon oy alarak başkanlık yarışındaki rakiplerini geride bıraktığı bildirildi. Marcos'un en yakın rakibi, başkan yardımcısı Leni Robredo ise yaklaşık 13 milyon oy alarak ikinci sırada yer alıyor. 67 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı seçimde, oyların şu ana kadar yüzde 85’inin sayıldığı bilgisi paylaşıldı.

Bu sonuçlar halk ayaklanmasıyla devrilip sürgüne geri çekilmelerinden 36 yıl sonra, Marcos ailesinin iktidara geri dönüşünü neredeyse kesin hale getiriyor. Baba Ferdinand Marcos, 1965-1986 arasında ülkeyi yönetmişti. Gözden düşmesine rağmen, Marcos ailesi 1990'larda sürgünden dönmüştü ve o zamandan beri siyasette güçlü konumdaydılar. Nüfuzlarını zenginlikle ve kapsamlı bağlantılarla korudular.

Oğul Marcos vali, kongre üyesi ve senatör olarak görev yaptı. Kız kardeşi Imee şu anda senatörlük yapıyor. Baba Marcos’un dul eşi Imelda, Temsilciler Meclisi'nde dört dönem görev yaptı.

DUTERTE'NİN DEVAMI OLABİLİR

Seçimin galibi, Filipinler'in lideri olarak 30 Haziran'da altı yıllık tek bir dönem için göreve başlayacak. Ülkedeki temel sorunlar arasında pandemiden yıpranmış bir ekonomi, daha derin yoksulluk ve işsizlik; onlarca yıldır devam eden Müslüman ve komünist isyanlar yer alıyor. Ayrıca Duterte zamanında uyuşturucu karşıtı operasyonlar sırasında öldürülen binlerce kişinin dava dosyalarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

Oğul Marcos’un başkanlığında, acımasız ve güçlü adam yaklaşımıyla gücü hızla konsolide eden önceki lider Rodrigo Duterte'nin yolundan gitmesi bekleniyor. Ses getiren küfürlü ve cinsiyetçi çıkışlarıyla tanınan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte daha önceden emekli olacağını duyurmuştu. 

Kaynak: Gazete Duvar