CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, dokunulmazlık kararının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi için imza toplamaya başlayacağını açıkladı.

Sağlar "İlk imzayı ben atacağım. Geriye 109 arkadaşımızın imzası gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Halk TV'de 'Medya Mahallesi' programına konuk Fikri Sağlar, Ayşenur Arslan'ın sorularını yanıtladı.

Ayşenur Arslan'ın Kılıçdaroğlu'nun ihraç uyarısını hatırlatması üzerine ise "O sözler HDP'lilerin başvurusuna imza verilmesi halinde yapılacak bir işlem. Biz HDP'ye imza vermeyeceğiz. CHP'li vekiller olarak 110 imza ile Anayasa Mahkemesi'ne anayasa değişikliğinin iptali için başvuruda bulunacağız" dedi.

GENEL BAŞKAN SÖZCÜDÜR 'BEN YAPTIM OLDU' DİYEMEZ

CHP'nin dokunulmazlık oylamasında 'Evet' oyu kullanacağının parti organlarında alınan bir karar olmadığını ifade eden CHP PM Üyesi Fikri Sağlar, "Sosyal demokrat bir partide, genel başkanlar 'Ben böyle karar verdim' diye kestirip atamaz. Bu tür kararlar partinin ilgili kurullarında tartışılır ve ortak karar verilir. Sosyal demokrat partilerde genel başkan, örgütün sözcüsüdür" diye konuştu.

Fikri Sağlar, 1994 yılında DEP'li vekillerin Meclis'ten çıkartılarak gözaltına alınmasının Kürt sorununun çözümünde büyük bir fırsatın kaçmasına neden olduğunu hatırlatarak "Ben CHP'nin dokunulmazlık konusunda neden böyle bir karar aldığını hala anlayamadım. Bizim sokağa çıkarak bu kararın sakıncalarını topluma anlatmamız ve ikna etmemiz gerekiyordu" dedi.

NE OLMUŞTU?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda 376 oyla kabul edilmişti.

Söz konusu Anayasa değişikliği ile ilgili olarak HDP ve CHP'li bazı vekillerin yaptıkları bireysel başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise "Parti olarak Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyeceğiz" derken, HDP'nin 110 milletvekili ile yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvuru için imza veren CHP'li milletvekillerinin partiden ihraç edileceğini açıklamıştı.