Doç. Dr. Fikret Başkaya, Türkiye’nin ekonomik durumu ve büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hükümetin Türkiye’yi yönetemediğini söyleyen Başkaya, “Yönetemiyorlar. Yönetme özürlüler. Politik İslamcıların bir toplum projesi yoktur. Arkaya bakıyorlar. Çözümü 7’nci yüzyılda arıyorlar” dedi.

Tüm Fuarcılık Yapımı AŞ. (TÜYAP) ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) işbirliğiyle düzenlenen 23’üncü Kitap Fuarı’nda Yordam Yayınları tarafından Doç. Dr. Fikret Başkaya’nın katılımı ile “Çöküş: Kapitalizmin Nihai Krizi Üzerine” başlıklı söyleşi düzenlendi.

'KAPİTALİZM KRİZLERE YOL AÇAR'

Kapitalist dünya sisteminin sürdürememezlikle karşı karşıya olduğunu söyleyen Başkaya, kapitalist dünya sisteminin potansiyelini tüketmiş durumda olduğunu ifade etti.

Kapitalist sistemin krizlerle yol alan bir sistem olduğunu vurgulayan Başkaya, krizin basit bir durum olmadığını ifade etti.

“Yağmur, bulut ne kadar önemliyse, krizde kapitalizm için o kadar önemli” diyen Başkaya, kapitalizmin hem iç hem dış sınırlara dayandığını söyledi.

Kapitalizm aynı zamanda teknolojinin insan değerini azaltmasının tarihi olduğunu ifade eden Başkaya, “İnsan emeğinin yerini almasının tarihidir. Daha az canlıya ihtiyaç duyuyor. Sürekli olarak işsiz sayısını artırıyor. Fakat kritik bir sorun var. Robot, makine değer yaratmaz. Bir fazla değer bir artı değer yaratmaz. Burada çok yıkıcı bir ortamda faaliyet gösteriliyor” dedi.

‘KAPİTALİZM DEVLETİN İTMESİYLE YÜRÜYOR’

Türkiye kapitalizminin değer yaratmadığını dile getiren Başkaya, “Hangi kapitalist işletme veya işletmeler en yeni teknolojiyi kullanırsa rakiplerinin önüne geçiyor. Dünyada şu anda kapitalizm yaratmıyor. Ne yapıyor müşterekleri, kamu mallarını, bütçeyi, hazineyi, doğayı, talan ederek yağmalayarak. Yakınlarda işte 29 şirkete 135 milyar kaynak aktarılıyor. Kapitalizm artık devletin itmesiyle yürüyor. Teknoloji canlı emeğin yerini alıyor. İnsanları işsiz bırakıyor. Ama değerde yaratmayınca o zaman sistem iflah olmaz bir şekilde krize girmiş oluyor” şeklinde konuştu.

AKP BOŞ ALAN GÖRSE YOL, İNŞAAT YAPIYOR’

Kapitalizmin kendi iç sınırına dayandığı için zorlayıcı yöntemlere başvurduğunu savunan Başkaya, savaş, iç savaş ve ekolojik sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Başkaya, “Türkiye’de politik İslamcı AKP iktidarı nerede boş alan görse devamlı inşaat, yol yapıyor. Büyük projelere milyonlarca lira aktarıyor. Ama ortada para da yok. Bu sene Türkiye yüzde 7 büyümüş. Son çeyrekte yüzde 10 büyümüş. Bu rakamların karşılığı yok. Çünkü neyin büyüdüğü, büyümenin kimin için ne anlama geldiği onları ilgilendirmiyor.  Türkiye şu anda geleceği tamamen ipotek altına almış durumda. Sistem değer üretemiyor. Sistem iç ve dış sınırına dayanmış durumda. Şu anda üretim, tüketim ve yaşam etkinliği bir bütün olarak doğanın ve toplumun kendisini yeniden üretmesine imkan vermiyor” diye konuştu.

‘FARKLI PERSPEKTİFLER GEREKİYOR’

Özelleştirilmeyen hiçbir alanın kalmadığını anımsatan Başkaya, ortak kullanım alanlarından ve kaynaklarından yoksun toplumların ayakta duramayacağını dile getirdi.

İnsanların birbirini insan olarak görmediğini söyleyen Başkaya, şöyle devam etti:

 “Yönetemiyorlar. Yönetme özürlüler. Politik İslamcıların bir toplum projesi yoktur. Arkaya bakıyorlar. Çözümü 7’nci yüzyılda arıyorlar. Tarihte geriye dönüş yoktur. Ne yapmak gerekiyor? Bu zeminin üzerinde sorunların çözülmesinin imkanı yok. Farklı bir paradigma perspektif gerekiyor. Yeni bir siyaset tarzı, örgüt modeli, perspektif olmalı. O perspektifte devlet, para, özel mülkiyet olmayacak. Ya bu olur, ya da insanların geleceği olmayacak. İnsanlar aklını başına vakitlice almasa bu iş karakolda bitecek. Sosyal ve ekolojik yıkımlar başını almış gidiyor”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı