Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Önergede, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği 21 Şubat 2017 günü Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetimindeki Meclis oturumunda, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından 08 Şubat 2017 tarihinde Meclis'e gönderilen yazının okunmasıyla düşürüldüğü anımsatıldı. 

SAVCI 15 TEMMUZ’DAN DOLAYI TUTUKLU

Kararın ne hukuk ilkeleri ne de kamu vicdanı ile bağdaşmadığı ifade edilen önergede, "Yüksekdağ'a bu cezayı veren mahkeme heyetinin tamamının ve savcının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edildikleri ve üyelerden 2 kişi ile beraber dava savcısının yine aynı soruşturma kapsamında tutuklu olduğu gerçeği göz önüne alındığında bu suçlamanın hükümsüz olması gerektiği ortadadır” denildi. 

İrmez’in Başbakan Yıldırım’ın cevaplamasını istediği sorular şu şekilde: 

* HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesinin asıl gerekçesi nedir?

* 24. dönemde parlamenterlik yapan Sayın Kemal Aktaş, Sebahat Tuncel, Engin Alan gibi vekillerin de cezası onandığı halde TBMM’de okunmadığı için vekillikleri düşmemiştir. TBMM’nin böyle bir içtihadı olduğu halde Yüksekdağ’ın tezkeresinin okunmasının amacı nedir? 

* Yüksekdağ'a bu cezayı veren mahkeme heyetinin tamamının ve savcının 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla ihraç edildikleri ve üyelerden 2 kişi ile beraber dava savcısının yine aynı soruşturma kapsamında tutuklu olduğu bilginiz dahilinde midir?

* Suçlamayı yapan savcının ve mahkeme üyelerinin şu anda “FETÖ Terör Örgütü’ne üye olma” suçlamasıyla cezaevinde olmaları Sayın Yüksekdağ’a verilen hükmü geçersiz kılmaz mı? 

* İddianameyi hazırlayan savcı "terör faaliyeti" suçlaması ile tutukludur. Yüksekdağ’ın bu suçlamayla vekilliğinin düşürülmesinin kamuoyu vicdanını derinden yaraladığının ve toplumsal barışa büyük bir zarar verdiğinin farkında mısınız? 

* Meclis’te okunan kararın mimarları olan dava ve savcısı ve mahkeme üyelerinin “FETÖ Terör Örgütü” ne üye olmaları sizin için nasıl bir anlam ifade etmektedir? “FETÖ Terör Örgütü” bir tek hükümetinize karşı suç işlediğinde mi “terörist” olarak kabul edilmektedir? 

* 15 Temmuz gecesi TBMM’yi bombalayan terör örgütüne mensup kişilerle, Yüksekdağ’ı mahkum eden kişilerin aynı terör örgütüne üye olduklarını biliyor musunuz? Eğer biliyorsanız Yüksekdağ’ın vekilliğini düşüren tezkereyi nasıl imzalayabildiniz? 

* Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesi TBMM tarihine şimdiden bir utanç olarak geçmiştir. Bu kararın parlamentoda okutulmasından sorumlu bir Başbakan olarak tarihe geçmeyi nasıl kabullenebiliyorsunuz? 

* Aynı Meclis’te sizinle aynı haklara ve dokunulmazlığa sahip olan Yüksekdağ’ın vekilliğini haksız ve hukuksuz yere düşürmenizden dolayı tarih önünde hesap vereceğinizi ve bir gün adil ve bağımsız mahkemeler tarafından yargılanacağınızı biliyor musunuz?