Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 15 Şubat 2015 tarihinde Saraçhane’de yaptığı konuşmada, "Örgüt propagandası yapmak", “2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu’na muhalefet etmek” ve "Suç ve suçluyu övmek" iddiasıyla hakkında açılan davanın duruşması görüldü.

dihaber'de yer alan habere göre, İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Yüksekdağ tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldı. 

CEZAEVİNDE SES ÇIKARMA EYLEMİ 

SEGBİS’ten cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin ses çıkarma eylemi de duruşma salonunda duyuldu. 

Çok sayıda avukatın hazır bulunduğu duruşmayı, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, yabancı heyetler ve çok sayıda kişi izledi. 

Avukat Veysi Eski, mahkeme başkanını yanına giderek, yabancı heyetin Yüksekdağ’ı SEGBİS üzerinden selamlamasını istedi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, Eski’ye “Burası şov yeri değil” dedi. Kerestecioğlu, mahkeme başkanına izleyici sıralarından tepki gösterdi. 

Kerestecioğlu, “Saygılı konuşursanız memnun olurum. Ben milletvekiliyim” dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, “Siz burada izleyici olarak bulunuyorsunuz. Burası mahkeme” sözleriyle karşılık verdi.

TALEPLER REDDEDİLDİ 

Tartışmanın ardından duruşmayı başlatan mahkeme başkanı, avukatların heyetin reddi yönünde önceki duruşma yaptığı talep, üst mahkemece reddedildiğini söyledi. 

Av. Yıldız İmrek, söz alarak yasama sorumsuzluğuna vurgu yaptı. İmrek, davanın düşürülmesini ya da Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun sonucunun beklenilmesini istedi.

Mahkeme heyeti verdiği ara kararında, Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesini gerekçe göstererek, talepleri reddetti. 

'HDP NEZDİNDE SİYASİ ÖZGÜRLÜK GÜCÜ YARGILANIYOR' 

Daha sonra savunma yapan Yüksekdağ, şunları söyledi: “Kadınlar Türkiye ve dünyanın umudu olmak için haykırdılar. Kadınlar sosyal ve siyasal yaşamda yer aldığında Türkiye ve dünyada çok şey değişecek. Kadına şiddet her yerde yaşanıyor. Kadına yönelik şiddet siyasette de devam ediyor. Figen Yüksekdağ siyasal iktidarın kadın şiddetini her defasında kustuğu kişidir. Figen Yüksekdağ kadın özgürlük mücadelesinin bir temsilcisi ve sözcüsüdür. Bugün benim nezdim de kadının temsil hakkı yargılanıyor. 

HDP bir kadın partisidir. Kadın ve erkeğin bütün organlarda eşit söz sahibi olduğu bir partidir. Biz bunu kadın özgürlük mücadelesine borçluyuz. Türkiye tarihinde ilk defa eş başkanlık sistemi ile siyasi liderlik kurumu kadının temsiline açıldı. Eşbaşkanlık kurumu kazanılmış bir haktır. Bana dönük geliştirilen operasyonların her birisi kadının eşit temsiline yönelik saldırısıdır. 

Bir başka gerçek ise direniştir. Direniş olmasaydı Türkiye toplumu bir gıdım ilerlemeyi başaramazdı. Kendimizi Türkiye’nin siyasi özgürlük gücü olarak görüyoruz. HDP nezdinde bu güç yargılanıyor. 

Tarihte ileri ve geri çatışması her zaman yaşanmıştır ve bugün de yaşanıyor. Şikayet etmiş olsaydım bundan bugün siyaset içerisinde yer almazdım. Benim için önemli olan direniştir. Figen Yüksekdağ’ın vekilliği düşürüldü. Figen Yüksekdağ’ın parti üyeliği ve parti eş genel başkanlığı düşürüldü."