Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 1 İYİ Partili ve 5 HDP’li milletvekili hakkında dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle 9 yeni fezleke sunuldu.  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz hakkında 3 fezleke hazırlanırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri İmam Taşçıer, Nuran İmir, Necdet İpekyüz, Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Meral Danış Beştaş hakkında da birer fezleke hazırlandı. TBMM’ye sunulan fezlekelerden bir diğeri İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş hakkında hazırlandı. 

Hakkında fezleke hazırlanan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili İmam Taşçıer Artı Gerçek’ten Seda Taşkın'a konuştu. 

Dokunulmazlık fezlekesi hazırlanan 6 vekilden biri olan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Hukuk devletinde kim suç işlerse işlesin bir bedeli olmalı. Fakat bu fezleke sistemi genelde siyasi iktidarın baskı aracı olarak kullandığını artık hepimiz biliyoruz” diyerek tepki gösterdi. 

‘TÜRKİYE’DE HUKUK ARTIK SİYASALLAŞMIŞTIR’

“Dikkat ederseniz sanki AK Partili milletvekilleri hiç kusur işlememiş, yasadışı bir şey yapmamış gibi ağırlıklı olarak muhalefete yönelik fezlekeler var” diyen Yokuş, “Esas itibari ile şu anda hukuka güvenip hangi noktada olduğumuza bakmak lazım. Hukukun üstünlüğünün hakim olduğu bir Türkiye olsa, kimin fezlekesi varsa bağımsız mahkemeler önünde yargılansın. Bu eşitlik gereği de bedelini ödesin deriz. Ama maalesef hepimiz biliyoruz ki, Türkiye’de hukuk artık siyasallaşmıştır, iktidarın bir sopasına dönüşmüştür” dedi. 

‘HER ŞEYE RAĞMEN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Hakkında hazırlanan fezlekenin içeriğini bilmediğini ancak atmış olduğu bir tweetten olabileceğini söyleyen Yokuş sözlerine şöyle devam etti: 

“Hukuk dışı bir şey varsa biz bedelini ödemeye razıyız. Ancak hukukun üstünlüğünün olmadığı bir ülkede, adalete güvenin olmadığı bir ülkede, iktidar yandaşlarının soruşturma geçirmediği, hoşgörü ile karşılandığı bir ülkede yani suç istinadına baktığınız zaman eğer muhalefetten biri aynı sözü söylemişse hemen fezleke var ama aynı sözü AK Partili biri söylemişse ona fezleke yok. İşte adaletin olmadığı bir ülkede, siyasallaşan bir adaletin içinde iktidar şimdi bunu muhalefete bir sopa gibi gösteriyor. Yapılacak bir şey yok biz her şeye rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz.”

TAŞÇIER: KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞINA RAĞMEN FEZLEKE GELİYOR

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise “Ağzımızdan çıkan her laf için fezleke hazırlıyorlar” diyerek hakkında hazırlanan fezlekeye tepki gösterdi. Şu ana kadar hakkında 38 civarında fezleke olduğunu söyleyen Taşçıer sözlerine şöyle devam etti:

“Fezlekelerin içeriklerine baktığımızda Meclis’te sarf ettiğimiz sözlerin aynısını söylememize rağmen, kürsü dokunulmazlığı çerçevesinde olmasına rağmen bu sözlerimize fezleke geliyor. Mesela Kürtlerin anadili, ana sütü kadar haktır demişim. Kürtlerin anadillerini konuşması gerekir, Kürdistan coğrafyasında Kürtlerin kendisini bir şekilde yönetmesi gerekir demişim. Bu sözlerimi alıp, ‘Terör örgütü propagandası yapmak ve PKK’nin sözleri ile uyuşuyor’ diyerek fezleke hazırlamışlar. Siz ne söylerseniz söyleyin onlar kendine göre yorumluyorlar. Meclis’te ne konuşuyorsak kendilerine göre bir yorum yapıyorlar.”

Haklarında hazırlanan fezlekelerin hiçbir kıymeti olmadığını ve tamamen siyasi olduğunu söyleyen Taşçıer, “Kürt siyasetçilerin konuşmamasına yöneliktir, seslerini çıkarmamasına yöneliktir. Bir kere daha söylüyorum hazırlanan bu fezlekelerin hele hele HDP vekillerinin nezdinde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur”  dedi.