Fırat Haber Ajansı (ANF), Fetullah Gülen'in, Suriye'de savaş ve insanlık suçu işleyen gruplarla arasına mesafe koymaya çalıştığına dair bir habere yer verdi.  "Fetullah Gülen, El Nusra'yla arasına mesafe mi koyuyor" başlıklı haberde, Gülen'in bir internet sitesine yaptığı açıklamalara dikkat çekilerek, "Müslümanların içinden terörist çıkmaz mı?" sorusuna verdiği, "Çıkar ama Müslümanlığa ait evsafını kaybetmiş olur. Ona sağlam Müslüman denemez. Nasıl sağlam Müslüman dersiniz? Savaşın bile bir kuralı vardır. Kanunu vardır…" yanıtı aktarıldı. Ayrıca Gülen'in açıklamasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün New York'taki BM Genel Kurulu'na gitmeden önce yaptığı açıklamadan sonrasına denk geldiği de hatırlatıldı.

İşte ANF'de yer alan o haber:

Gülen cemaatine ait bir internet sitesine mülakat veren Fethullah Gülen, Suriye'den Pakistan'a ve Kenya'ya kadar geniş bir coğrafyada İslam adına işlenen cinayetlere ilişkin bir soruya, “Resmettiğiniz tablo doğru; tabii ilave edilecek bir şey var: Bu aynı zamanda bizi mahcup edecek bir tablo!.. Doğru Müslümanlığın yüzüne zift sıkılması gibi bir şey" dedi.

Gülen, " Sözde Müslüman görünen bazı kimselerin eliyle O'nun namına bir şey yapıyoruz' gibi, canlı bomba olma, masum insanların içine girip patlama, bombaları arabalara yükleyip masum, hiçbir şeyden haberi olmayan insanların üzerine sürme, hele bu arada mabetleri yıkma bunların ne Kuran'la ne sünnetle telif etmek mümkün değildir. Kuran'la, sünnetle telif edilemeyen şey Müslümanlıkla da te'lif edilemez" diye ekledi.

"Müslümanların içinden terörist çıkmaz mı?" diye soran Gülen, şöyle devam etti: 

"Çıkar ama Müslümanlığa ait evsafını kaybetmiş olur. Ona sağlam Müslüman denemez. Nasıl sağlam Müslüman dersiniz? Savaşın bile bir kuralı vardır. Kanunu vardır. Savaşıyorlarsa savaşırsınız. Savaşmayan insanlarla savaşılmaz. İnsanlığın iftihar tablosu üzerlerine gelen müdafaa etme mecburiyetinde kaldığı insanlara karşı savaş orduları hazırlarken onları teşyi ederken buyururlardı ki 'Mabetlere sığınmış insanlara ilişmeyin. Kadınlara ilişmeyin. Çocuklara ilişmeyin.' Şimdi insanlığın iftihar tablosunun en sahih en muteber hadis kitaplarında ve aynı zamanda temel kaynağı Kur'an olan bu türlü esaslara bağlayıp ortaya koyduğu disiplinleri ile bu insanların yaptıkları şeyleri telif etmek mümkün değildir."

AÇIKLAMA, GÜL'ÜN NEW YORK'TAKİ KONUŞMASININ ARDINDAN GELDİ

Gülen'in bu açıklaması Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 20 Eylül günü New York'taki BM Genel Kurulu'na gitmeden önce yaptığı açıklamadan sonrasına denk geldi. Gül, basın mensuplarının Türkiye'ye yakın kasabaların El Kaide bağlantılı El Nusra'nın denetimine girdiğine dair haberleri sorması üzerine dünyayı başından beri “Eğer bu işler uzarsa istikrarsız bir ülkede radikal ekstrem akımlar giderek güçlenir. O ülke için de bölge için de tehlikeli hale gelir” diye ikaz ettiklerini savundu.

Haberde, Türkiye'nin El Kaide bağlantılı gruplara verdiği desteğe dikkat çekilerek, bazı tanıklıkların Fetullah Gülen Cemaati'nin de bu gruplara eleman kazandırdığını gösterdiği belirtiliyor. Yine, Suriye politikasının ABD ve Rusya arasındaki 14 Eylül'de Cenevre'de yapılan son anlaşma ile birlikte tamamen çökmesi üzerine Türk hükümetinin, El Kaide ile arasına mesafe koyar gibi görünen açıklamalarda bulunduğu da haberde yer alıyor.