Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un yürüttüğü 'FETÖ' soruşturmasında eski TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin hakkında verilen ‘takipsizlik’ kararının gerekçeleri ortaya çıktı.

Eski TRT Müdürü İbrahim Şahin daha sonra atandığı Samsun Valiliği’nden merkeze çekilmişti. Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Şahin hakkında ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ iddiasıyla başlatılan soruşturmayı yürütmüştü. Başsavcı Yavuz, geçen 17 Ekim 2017’de takipsizlik kararı vererek soruşturmayı kapatmıştı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Başsavcı Yavuz, 14 sayfalık takipsizlik kararında Şahin hakkındaki soruşturmanın eski TRT çalışanı Abdurrahman Keskin’in 26 Ağustos 2016’da yaptığı şikâyet üzerine başladığı bilgisine yer verdi. Dosyada  AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın “TRT’deki FETÖ yapılanmasının mimarının İbrahim Şahin olduğu, eşinin de cemaat ablası olduğu” yönündeki açıklamaları da girdi. Köşesinde İbrahim Şahin’in ByLock’u olduğunu yazan Habertürk yazarı Fatih Altaylı’nın da ifadesine kararda yer verildi.

Takipsizlik kararında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Şahin hakkında açılan 'FETÖ' soruşturmasını ‘yetkisizlik’ gerekçesiyle  Samsun’a gönderdiği de belirtildi.

MUHALEFETİN BEYANLARINI FETÖ MEDYASI DESTEKLEDİ’

Başsavcı Ahmet Yavuz, İbrahim Şahin hakkında ‘terör örgütüne üye olma suçundan kamu davası açılmasını gerektirir yeterlilikte, kesin, somut, şüpheden uzak, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediği’ gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verirken şunları da gerekçe olarak gösterdi:

“Şüpheli, seçim dönemlerinde TRT’de yapılan seçim yayınları ve propaganda konuşmalarında iktidardaki AKParti’ye ve şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a daha fazla süre verip muhalefete süre vermediği suçlamalarına muhatap oldu. O dönem başta HDP Genel Başkanı, aynı zamanda Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş olmak üzere bütün muhalefetin çok yoğun, ağır eleştiri ve saldırılarına maruz kaldı. Muhalefetin bu konudaki beyanları FETÖ medyasında yoğun şekilde desteklenerek haberleştirildi. Şüpheli Samsun Valiliği döneminde ise Halkın Kurtuluş Partisi isimli aşırı sol parti tarafından, TÜRGEV, KADEM ve TÜGVA isimli vakıflara Samsun’da bedelsiz yer tahsis ettirdiği, bu vakıflara haksız menfaat sağladığı iddiasıyla şikâyet edildi…”

Kararda, Vali İbrahim Şahin’in 15 Temmuz darbe teşebbüsünün savuşturulmasında hesabi tavırlar içinde olmayıp, büyük bir azim ve gayretle görevini yaptığı savunuldu.

BYLOCK'U 'BİR BAYAN' KULLANIYOR

Kararda, İbrahim Şahin adına kayıtlı telefona, 1 Mart 2014 tarihinde yüklenen ByLock programına da yer verildi. Şüphelinin 15 Eylül 2014 tarihinde kararname ile Samsun’a vali olarak atandığı, o tarihten sonra Samsun’da oturduğu ifade edilen kararda, buna karşın ayrıntılı HTS görüşme detayları, baz istasyonu bilgileri incelendiğinde, ilk tesis tarihi olan 1 Mart 2014’ten ByLock programının yüklendiği ilk tespit tarihi olan 5 Ocak 2016’da ve sonrasında hattın Ankara il sınırlarında kullanıldığı kaydedildi.

Yapılan araştırmada bu hattın fiilen bir bayan tarafından kullanıldığının kesin olarak belirlendiği aktarılan kararda, bununla ilgili ayrı bir soruşturma yürütüldüğü, suçta ve cezada şahsilik prensibine göre bu durumda şüpheli Şahin’i eylemden sorumlu tutmanın mümkün olmadığı, bu şekilde ByLock isimli gizli haberleşme programını cep telefonuna yükleyip kullanma eyleminin şüpheli tarafından işlenmediğinin kesin olarak anlaşıldığı ifade edildi.