Feminist aktivist ve kapatılan Van Kadın Derneği’nin kurucusu Zozan Özgökçe gözaltına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama”, “örgüt propagandası” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla gözaltına alınan Özgökçe, savcılık ifadesinin ardından adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Özgökçe, mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kendisine gelen çağrı üzerine bugün avukatıyla Emniyet’e ifade vermeye giden Zozan Özgökçe’nin Twitter, Facebook ve blog paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığı söylendi.

bianet’e konuşan HDP Van milletvekili , avukat Bedia Özgökçe, kendilerine kardeşi Zozan Özgökçe’nin bu akşam gözaltında tutulacağının söylendiğini, bunun üzerine nöbetçi savcıyla görüşerek, suçlamaların ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını ve Zozan Özgökçe’nin ifadesi alınarak hemen bırakılması gerektiğini savcıya ilettiklerini ifade etti.

Zozan Özgökçe Emniyet’e gittikten sonra sosyal medyadan "Arkadaşlar yanımda avukat Helin Özgökçe var. Şimdi doktora muayeneye götüreceklermiş beni. Öksürüyordum zaten” mesajını paylaştı.

VAKKAD HAKKINDA 

Zozan Özgökçe’nin kurucuları arasında olduğu Van Kadın Derneği (VAKAD), 2004’te bağımsız ve feminist bir örgüt olarak kuruldu.  Şiddet gören kadınlara hukuksal, sosyal, ekonomik, psikolojik destek veriyordu. 2011 Van depreminde zarar gören bölgelerde çalışma yapıyordu.

Sadece Van’dan değil, Hakkari, Muş, Bitlis’ten de kadınlar VAKAD’a başvuruyordu. Haftada üç gün mülteci kadınlara İngilizce ve Türkçe okuma yazma dersleri veriyordu. Yılda 200’den fazla seminer düzenliyor, kadının insan hakları, finansal okur-yazarlık, liderlik konusunda kadınlara eğitim veriyordu.

Ayrıca okulları ziyaret ediyor, çocuklara istismara karşı mahremiyet eğitimi de veriyordu.

VAKAD, OHAL kapsamında 677 sayılı KHK'yla  22 Kasım 2016’da kapatıldı.