Amerikan işgalinin başlamasından yaklaşık 10 yıl sonra Irak’ın Felluce kenti İslamcıların kontrolüne geçti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki "Tüm terörist grupları ortadan kaldırana kadar geri adım atmayacağız" dedi.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisi Felluce'nin El Kaide'ye bağlı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının kontrolüne geçtiğini açıkladı. Yetkili sadece bazı mahallelerin polis tarafından kontrol altında tutulabildiğini belirtti.

Bölgedeki AFP muhabiri kent merkezinde ne güvenlik güçlerinin ne de onlara bağlı aşiret milislerinin görülebildiğini söyledi. Bir kent sakini durumu “Adeta bir hayalet şehir gibi. Tüm dükkanlar kapalı” sözleriyle ifade etti.

Görgü tanıklarına göre dün cuma namazı sonrasında IŞİD üyesi yüzlerce militan siyah bayraklarıyla kent merkezinde toplandı. Aralarından bir militan açıklama yaparak Felluce'nin İslami devlet olduğunu söyledi.

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri El Maliki bir açıklama yaparak Anbar'daki "tüm terörist grupların" yok edileceğini söyledi. Irak devlet televizyonunda yayınlanan açıklamada Maliki "Anbar'daki tüm terörist grupları ortadan kaldırana ve halkımızı kurtarana kadar geri adım atmayacağız" dedi.

Yeni çatışmalar pazartesi günü Ramadi kentinde güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı bir protesto kampına müdahale etmesiyle başlamıştı. Irak Başbakanı Nuri el Maliki kampı bölgedeki El Kaide yönetiminin karargahı olarak nitelemişti. Kampa yapılan müdahale sonrasında kanlı çatışmalar yaşandı. Şiddet olayları Felluce'ye sıçradı ve güvenlik güçlerinin bölgeden çekilmesi üzerine IŞİD kentlerde kontrolü ele geçirdi.

Hükümete yakın medyada çatışmalarda Irak ordusunun top kullandığı da belirtildi. Sadece cuma günü 62'si isyancılardan olmak üzere 100'den fazla insan hayatını kaybetti. (©Deutsche Welle Türkçe)

IŞİD NEDİR?

2006 yılında El Kaide'nin Irak'taki kolu olarak ortaya çıkan ancak Suriye'deki bir diğer El Kaide bağlantılı grup olan Nusra Cephesi ile anlaşmazlık yaşaması sonucu bağımsızlığını ilan eden IŞİD son zamanlarda bölgedeki etkinliğini artırdı. Irak'ın El Anbar bölgesini ve Suriye'nin doğusunu kapsayacak şekilde bir devlet kurmayı amaçlayan örgüt El Anbar'da başlattıkları isyanı 'uyanış' olarak adlandırıyor. Örgütün Suriye'de 5 bin, Irak'ta ise 15 bin civarında militanının olduğu tahmin ediliyor. Bölgede en fazla Arap olmayan yabancı militana sahip örgüt olan IŞİD her bir savaşçısına aylık 200 dolar ücret ödüyor.

IŞİD’in düzenlediği kanlı eylemler Irak’ta çok sayıda can kaybına yol açıyor. Saldırılarda özellikle Şii siviller hedef alınıyor.