Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, 16 Kasım 2012'de açlık grevinde olan tutuklular için Almanya'dan B1 vitamin ilaçlarıyla Atatürk Havalimanı'ndan giriş yapan Avrupa eski Parlamenteri Feleknas Uca'nın gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilişine ilişkin İçişleri Bakanı Muammer Güler'e soru önergesi verdi.

"KONU, TÜRKİYE'NİN SINIR POLİTİKALARINI DA GÜNDEME GETİRMİŞTİR"

Gür, soru önergesinde, Feleknas Uca'nın gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmesiyle beraber, "Türkiye sınır politikaları, kamuoyunun gündemine taşınmıştır" dedi.

'ÜLKEYE GİRİŞ HANGİ USÜL VE YASAĞA DAYANIYOR'

Gür, "Sayın Uca'nın kendisi hakkında verilen 'ülkeye giriş yasağının' nedeninin, süresinin sorulduğu yazıya verilen cevap şöyledir: Bakanlığımızın 02.01.2013 tarihli talimat yazısında 'Türkiye'ye giriş yasağı kararı alındığı tespit edilmiş olup, söz konusu yasağın kaldırılması uygun görülmemiştir.' talimatı alınmıştır" diye belirttiği soru önergesinde Bakan Güler' şu soruları yöneltti:

-Yurda giriş yasağı kimler hakkında, hangi gerekçelerle verilmektedir ve bu kararı veren makamlar hangileridir?

-Yurda giriş yasağı kararının ardından, hakkında karar verilen kişinin yapmış olduğu başvuru üzerine kendisine bildirim yapılmakta mıdır? Bu bildirim, yasağın nedenini, süresini, başvuru yollarını içermekte midir?

-1990-2002 ile 2002-2013 tarihleri arasında kaç kişi hakkında yurda giriş yasağı konulmuştur?

-Yurda giriş yasağı kararı alınmadan önce hangi kurumlardan görüş alınmaktadır? MİT bunlardan bir tanesi midir?

-Eski Avrupa Parlamenteri Sayın Feleknas Uca, hangi kurum tarafından sınır dışı edilmiştir ve gerekçesi nedir? Neden kendisine gerekli bilgi verilmemiştir?

-Bahse konu sınır dışı kararı ne kadar süreliğine alınmıştır ve bu süre hangi gerekçelerle belirlenmiştir?

-İnsani yardım gibi makul bir gerekçeyle Türkiye'ye giriş yapan bir kişinin karşılaşmış olduğu bu vicdan zedeleyici karar ve uygulamaların bir daha yaşanmaması için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? (yuksekovahaber)