İran'ın başkenti Tahran'a resmi ziyarette bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Mikdad, “Türkiye ve hiçbir diğer ülke, Suriye'ye girmekten kazançlı çıkmaz ve bu, Suriye ile Türkiye'nin savaşmasına neden olur ve iki dost ve kardeş ülkeyi etkiler. Ancak iç işlerine müdahale ve yüzbinlerce teröristin Suriye'ye gönderilmesi, bu ilişkileri ve gelişmeyi durdurdu ve bu da ABD ile İsrail'in tam istediği şeydir. Biz kendi egemenlik ile güvenliğimizi savunmaya hazırız ve bundan vazgeçmeyiz. Türkiye'nin Suriye topraklarına müdahalesine karşıyız ve Suriye'de yerleşim yerlerinin inşasına ve Türkleştirme politikasına karşı bir duruşumuz var" dedi.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad toplantıda şunları söyledi:

'EGEMENLİK VE GÜVENLİĞİMİZİ SAVUNMAYA HAZIRIZ'

"Astana Toplantısı'nın yapılmasının ardından benim Tahran'da olmam gayet doğaldır. İran'ın Suriye'nin toprak bütünlüğü ile bağımsızlığı konusunun Astana Bildirisi'nde yer alması için gösterdiği çabadan dolayı bu ülkeye teşekkür ediyorum. Türkiye ve hiçbir diğer ülke, Suriye'ye girmekten kazançlı çıkmaz ve bu, Suriye ile Türkiye'nin savaşmasına neden olur ve iki dost ve kardeş ülkeyi etkiler."

"Ancak iç işlerine müdahale ve yüzbinlerce teröristin Suriye'ye gönderilmesi, bu ilişkileri ve gelişmeyi durdurdu ve bu da ABD ile İsrail'in tam istediği şeydir. Biz kendi egemenlik ile güvenliğimizi savunmaya hazırız ve bundan vazgeçmeyiz. Türkiye'nin Suriye topraklarına müdahalesine karşıyız ve Suriye'de yerleşim yerlerinin inşasına ve Türkleştirme politikasına karşı bir duruşumuz var."

"Fırat'ın doğusunda Suriye askerleri bulunmalıdır. Hiçbir ülkeye Suriye topraklarına girmesi için izin vermeyiz. ABD nasıl petrol ve su gibi kaynaklarımızı yağmalama hakkına sahip olabilir? Suriye halkı da yaptırımlardan dolayı acı çekiyor."

"Arap ülkeleri ile İran başta olmak üzere müttefiklerimiz arasında barışçıl çözüm yollarına kavuşmak adına koordinasyon işlerini yapmaya hazırız. Bu da Batılı ülkelerin istemediği bir şeydir zira onlar İran, Suriye ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulamaktadır''.

'TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE GİRME OLASILIĞINDAN ENDİŞELİYİZ'

Suriyeli meslektaşı Mikdad ile görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Emir Abdullahiyan ise şunları kaydetti:

''Astana Toplantısı Suriye gelişmeleri rotasının savaş ve askeri operasyondan uzaklaşmasına ve sorunların siyasi yöntemle çözülmesine katkı sağladı. Suriye'nin içinde bulunduğu kritik koşullar ve Suriye sınırlarında bir savaşın çıkması olasılığı dikkate alınarak Astana görüşmelerinin Türk yetkililer tarafından dikkate alınmasını umuyoruz."

'Türkiye ve Rusya ile yaptığımız üçlü toplantıda terör örgütlerinin Suriye'den çekilmesi ve temizlenmesine vurgu yaptık. Suriye'nin toprak bütünlüğü ve milli egemenlik bizim için önemlidir ve Suriye'de terör savaşlarının çözülmesini ve Türkiye'nin duyduğu endişelerin giderilmesi gerektiğini vurguluyoruz. Dünkü toplantıların devamında Türkiye'nin Suriye'ye girme olasılığı ile ilgili endişelendiğimizi belirtmek isterim."

''Ayrıca Suriye'nin imarı ile Suriyeli sığınmacıları ülkelerine dönmeleri meselesi Astana Formatı Garantör Ülkeler Liderleri Toplantısı'nda ele alındı. Mültecilerin ülkelerine geri dönmesi hiçbir önkoşul olmaksızın gerçekleşmelidir."

"ABD'nin Fırat'ın doğusundaki varlığı bir soruna dönüşmüştür. Bu bölge tarıma en elverişli bölgelerden ve petrol ve enerji yataklarına sahip önemli bölgelerden biridir ve maalesef son yıllarda ABD'nin işgalci kuvvetleri doğal kaynakları sömürmektedir."

"Devrim Lideri Ayetullah Hamanei, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Ayrıca Türkiye ve Rusya ile ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Tüm taraflar Suriye'nin bugünkü durumdan çıkması için çalışmalıdır.''