Fatih Altaylı, Habertürk'teki 'Din ibadetten mi ibarettir' başlıklı köşe yazısında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı eleştirerek, "Diyanet İşleri’nin dinlerarası diyalogcu başkanı, gençlerin camiye gitmemelerinden, namaz kılmamalarından yakınmış, bunun nedenini bulmak gerektiğini söylemiş. Çok uzun bir araştırmaya gerek yok. Sabah aynaya bakarsanız, kendi söylediğiniz cümleleri zahmet buyurup okursanız bunun nedenini anlarsınız" değerlendirmesini yaptı. 

Altaylı yazısında, "Şu son söylediğiniz lakırdılar bile aslında nedenin ta kendisi. Çünkü siz din dediğiniz şeyi bir inanç bütünü, bir felsefe, bir anlayış, bir yaşam tarzı olarak görmediniz. Siz dini sadece 'ibadetten ibaret' zannettiniz. Çünkü siz dini anlamadınız. Anlamak işinize gelmedi. Camiye gitmeyi önemsediniz. Ama cami kapısından içeri girenin cebindeki paranın rüşvet parası olup olmadığını önemsemediniz. Camiye gelmeden önce metresinin koynundan çıkıp çıkmadığına bakmadınız. Kuran kursunu önemsediniz ama o kuran kursunda sübyanlara neler yapıldığını dert edinmediniz" dedi. 

Altaylı şu ifadeleri kullandı:

"İnandığınızı iddia ettiğiniz Allah’ın kendisine ibadet taleplerini yerine getirdiniz ama kul hakkı ile ilgili sözlerini zerre dinlemediniz. Allah’ın adını, emrettiği dinini kendi çıkarlarınız için kullandınız ama toplum için kullanmadınız. Halka fakirliği övdünüz, kendiniz Mercedes’le, özel uçakla gezdiniz. Gençler camilere bu yüzden gitmiyor Beyefendi. O camileri siz boşalttınız.

Gidilmeyen, içinde ibadet edilmeyen koca koca camiler yaptınız, yapıyorsunuz. O camilerin yerine gençlerin işe girebileceği fabrikalar yapsaydınız belki camiler dolardı. Ama sizin doldurmak istediğiniz şeyin aslında camiler olmadığını gençler gördü. O yüzden suçu gençlerde aramayın. İbadet etmemek bir suç ise arkasındaki suçlu sizsiniz."