Fatih Altaylı’nın 12 Ekim 2001 tarihinde, Hürriyet gazetesinin Teketek köşesindeki yazısından hatırlatma yapmak istiyorum.

Altaylı, ‘Dezenformatik Bamya’ başlıklı yazısında, ABD’de ikiz kulelere yapılan saldırının ardından, Türkiye’deki medyanın sürekli ABD kaynaklı haber yayınlanmasından şikâyet ediyor. Şikayet etmesinin sebebi de ABD kaynaklı haberlerin dezenformasyon haberlerle dolu olması.

Mesela, dönemin ABD kaynaklı haber ajanslarınca, ‘Usame bin Ladin’in ABD’ye karşı kininin birlikte olduğu Amerikalı bir kadının cinsel organıyla alay etmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı’ dezenformasyonunu ciddi bir şekilde dalga geçerek eleştiriyor.

Altaylı, yine o yazısının sonlarına doğru bir dönem TRT radyosu’nda çalışan arkadaşından örnek veriyor:

‘’Bu dostum, TRT Radyosu’nda görev yaparken, katlardan birinde TRT’nin Kıbrıs’a yönelik yayın yapan bölümü ve bu bölümde kontrolü elinde tutan Mit görevlileri vardır. Bunların görevi Kıbrıs’ta Türkleri yüceltecek, Rumları ise küçük düşürecek haberler yapmaktır.

Burada yayınlanacak palavra ‘dezenformasyon’lar üretmek ise herkesin eğlencesidir. Bir gün işin cılkı çıkar ve şöyle bir haber yayına verilir: ‘Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’un dört erkek koruması, Başkanlık Sarayı’nın altındaki bir odada cinsel ilişkide bulurlarken basıldılar. Ben bu hikâyeyi dinlediğimde çok gülmüştüm.’’

 ***

Evet, evet.. Fatih Altaylı aynen bu şekilde Türkiye’deki dezenformasyon üzerine yazdığı yazıda apaçık Türkiye’deki basının nasıl dezenformasyon ürettiğini anlatıyor.

Zaten başlıkta okuduğunuz üzere Türkiye, son dezenformasyonu Anadolu Ajansın ‘Bahoz Erdal öldürüldü’ haberiyle gördü.

Uluslararası diplomatik özürler devam ederken, AA’nın yaptığı dezenformasyonun amacı nedir?

Burhan Kuzu, ‘kim sevinecek, kim üzülecek’ diye görmek istedik, dedi. Burhan Kuzu’ya katılıyor musunuz?

Ya da AA’nın dezenformasyonu gündemi değiştirerek bir şeylerin üstünü kapatma çabası mıydı?

Evet, evet… Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığı ve TOKİ’ye yerleştirilme tartışmasının üstüne çekilen bir çizgiydi:

‘’Bak kardeşim, Suriyelileri vatandaş yapıyoruz ama, terörle mücadelede de ciddi yol katediyoruz.’’ mesajını milliyetçi kesime bir çırpıda vermek istediler. Zaten gündem de yeterince meşgul oldu. Bahoz Erdal’ın ardından yaptığı açıklamaya ise dezenformasyon medya suskunluğunu koruyor.

Aman korusunlar!

İktidarın yaptığı gayri hukuki işlerin üstünü kim kapatacak yoksa…