Fas'tan Kuzey Afrika'da İspanya toprağı Melilla kentine geçmeye çalışırken İspanya polisinin müdahalesi sonucu yaşanan kargaşa sebebiyle hayatını kaybeden mültecilerin sayısı 23'e yükseldi.

Fas resmi televizyon kanalının En-Nazur bölgesi kaynaklarından aktardığına göre, Melilla kentindeki sınır hattından İspanya'ya geçmeye çalışırken 5 mülteci daha hayatını kaybetti.

Böylece yaşanan kargaşada ölenlerin sayısı 18'den 23'e çıkarken, onlarca mülteci de çeşitli şekillerde yaralandı. Yaralananlar arasında Fas güvenlik güçleri mensupları da bulunuyor.

Ayrıca sınır bölgesinden topluca Melilla'ya girmeye çalışanların Sahra altı bölgesinden gelen Afrikalılar olduğunu kaydeden Fas makamları, en az 130 mültecinin Melilla'ya geçtiğini belirtti.

Melilla Valiliği, cuma günü sabah saatlerinde sınırın Fas tarafında 1500'den fazla mültecinin toplandığını ve bunlardan 500'ünün saat 08.40 sıralarında sınıra akın ederek, kontrol noktasındaki kapıyı kırdığını duyurmuştu.

İSPANYA VE AFRİKA ARASINDAKİ SINIR

Yaşanan bu mülteci akını, İspanya ve Fas'ın mart ayında diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmasından bu yana gerçekleşen ilk toplu geçiş girişimi.

Melilla ve bir başka İspanyol bölgesi olan Ceuta, AB'nin Afrika ile tek kara sınırına sahip olması nedeniyle mülteciler için odak noktası.

Yıllar boyunca binlerce insan Melilla ile Fas arasındaki 12 km'lik sınırı ya da Ceuta'nın 8 km'lik sınırını tel örgülere tırmanarak, sahil boyunca yüzerek ya da araçların içine saklanarak geçmeye çalıştı.

Her iki bölge de dikenli teller, video kameralar ve gözetleme kuleleriyle güçlendirilmiş çitlerle korunuyor.

IOM VE UNHCR’DEN AÇIKLAMA

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, can kayıpları ve yaralanmalar dolayısıyla derin üzüntü ve endişe duyduklarını bildirdi.

Yazılı açıklamada, “IOM ve UNHCR tüm yetkilileri göçmen ve mültecilerin güvenliğine öncelik vermeye, aşırı güç kullanımından kaçınmaya ve insan haklarını korumaya çağırır. IOM ve UNHCR, sorumluluk paylaşımı ilkesi doğrultusunda, tehlikeli yolculuklara başvurulmasını azaltmak ve bu tür trajik olayların gelecekte tekrar yaşanması riskini azaltmak için daha güvenli, alternatif yollara erişimi güçlendirmek üzere uluslararası topluma yaptıkları çağrıyı yineler” denildi.

Kaynak: Evrensel