Yarım yüzyıllık bir çatışmanın son bulması için müzakerelerin yürütüldüğü bir sırada askeri operasyon düzenleyen Kolombiya hükümeti ile FARC gerillaları arasına yaşanan çatışmada 7 gerillanın hayatını kaybettiği bildirildi.

Çatışmalar ülkenin merkezindeki Tolima eyaletinde yaşandı. Hükümet birlikleri iki gündür operasyon yürütüyor.

Kolombiya ordusuna göre Hayatını kaybeden 7 gerillanın, Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC)'ın hareketli bir birliğine bağlı bağlıydılar.  Biri yaralı olmak üzere 5 gerillanın da esir alındığı bilgisi verildi.

Hafta sonu Kolombiya ordusunun, ülkenin kuzeyinde, Venezüella sınırı yakınındaki bir kampa düzenlediği bombardımanda 14 gerillanın hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Bu operasyonlar Aralık ayında FARC'ın ilan ettiği 30 günlük ateşkesin 15 Ocak'ta sona ermesinden sonrasına denk geldi.

Küba'da bir yılı aşkın bir süredir yürütülen müzakerelere rağmen Kolombiya makamları ile gerilla hareketi arasında son haftalarda gerginlik artmıştı. 

Yürütülen müzakerelerde yarım yüzyıldır yüzbinlerce kişinin ölümüne ve 4,5 milyon kişinin yelerinden edilmesine yol açan çatışmalara nihai çözüm aranıyor.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ziyarette olduğu Madrid'de yaptığı açıklamada operasyon yapan ordusunu kutlayarak, gerilla üzerindeki askeri baskıyı hafifletmeyeceğini söyledi.

Santos, "Bir anlaşmaya varıncaya kadar hiç görüşmeler yokmuş gibi askeri operasyonları devam ettireceğiz" dedi.

Kolombiya yetkililerine göre 1964 yılında kurulan FARC'ın 7 bin ila 8 bin arasında savaşçısı bulunuyor. Bunların çoğunluğu kırsal bölgelere çekilmiş durumda.

FARC ile Kolombiya devleti arasında müzakereler yaklaşık 30 yıldır devam ediyor. Görüşmeler devletin operasyonları ve provokasyonlar ile zaman zaman kesilse de Santos Hükümeti döneminde yeniden başlamıştı. (anf)